Borell: BE dënon bombardimin e zyrës së Kryqit të Kuq në Gaza
2024-06-24 15:46:52

BE Borrell (Foto ATSH)

BE Borrell (Foto ATSH)

Bashkimi Evropian (BE) dënon bombardimet e fundit në Rripin e Gazës që dëmtuan zyrën e Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (KNKK), duke rezultuar në dhjetëra viktima, shkruan ATSH.


Shefi i politikës së jashtme të BE-së Josep Borrell theksoi domosdoshmërinë që fajtorët të mbahen përgjegjës nëpërmjet një hetimi të pavarur.


“BE-ja dënon bombardimet që dëmtuan zyrën e KNKK-së në Gaza dhe çuan në dhjetëra viktima”, shkroi Borrell në X.


“Nevojitet një hetim i pavarur dhe përgjegjësit duhet të japin llogari”, shtoi ai.


Borrell përsëriti rëndësinë e mbrojtjes së civilëve, duke theksuar se një mbrojtje e tillë është “detyrim sipas Konventave të Gjenevës”, të cilat “të gjitha palët në konflikt janë të detyruara t’i respektojnë”.


Thirrja e BE-së për llogaridhënie nënvizon urgjencën për të siguruar që KNKK-ja të mund të vazhdojë me siguri përpjekjet e saj humanitare.


Organizata luan një rol vendimtar në ofrimin e mbrojtjes dhe ndihmës për viktimat e konfliktit, si dhe aksesin ndaj të burgosurve, sipas kuadrit të Konventave të Gjenevës.


KNKK-ja raportoi se zyra e saj në Gaza, e rrethuar nga qindra civilë të zhvendosur, u dëmtua të premten nga bombardimet në afërsi.


“Sulmi dëmtoi strukturën e zyrës së KNKK-së, e cila është e rrethuar nga qindra civilë të zhvendosur që jetojnë në tenda, duke përfshirë shumë nga kolegët tanë palestinezë”, thuhej në një deklaratë.