Droni kinez i mallrave HH-100, përfundon fluturimin e parë
2024-06-14 20:18:18

CFP

CMG

Droni i sistemit të transportit ajror, tregtar dhe pa pilot të Kinës, i quajtur HH-100, kreu me sukses të mërkurën fluturimin e parë, njoftoi Korporata e Industrisë së Aviacionit të Kinës (AVIC). 

Droni HH-100, kreu fluturimin e parë në një aeroport të aviacionit të përgjithshëm, në Xi'an të provincës Shaanxi të Kinës veriperëndimore, tha AVIC, prodhuesi kryesor i avionëve në vend. 

HH-100 u zhvillua në mënyrë të pavarur nga kompania 'AVIC XAC Commercial Aircraft' në Xi'an, një filial i AVIC. Ai ka dy pjesë kryesore, përkatësisht një mjet ajror pa pilot dhe një stacion komandimi me bazë tokësore. 

HH-100 është një avion me kosto të ulët dhe ngarkesë të lartë. Sipas zhvilluesit, ai ka një peshë maksimale ngritjeje prej 2000 kg, një kapacitet ngarkese prej 700 kg dhe një rreze të plotë të peshës prej 520 km. 

Shpejtësia maksimale e tij e fluturimit është 300 km/h dhe ka një tavan shërbimi prej 5000 metrash. Është një mjet ajror i fokusuar në ngarkesë dhe ka kapacitet për të transportuar afërsisht 4 metra kub ngarkesë. 

Përveç se do të shërbejë në logjistikën ajrore rajonale, avioni do të angazhohet gjithashtu në shuarjet e zjarreve në pyje dhe kullota, shpërndarjen e materialeve ndihmëse, komunikimin me stafet e emergjencës dhe modifikimin e motit.