Kina instalon platformën e parë cilindrike të naftës në det të hapur në Azi
2024-06-12 15:13:40

Foto nga VCG

Kina ka përfunduar instalimin e objektit të parë cilindrik lundrues të prodhimit, ruajtjes dhe shkarkimit (FPSO), "Haikui Nr. 1", në fushën naftëmbajtëse Liuhua në Pellgun e Grykës së Lumit të Perlave në Detin e Kinës Jugore të hënën.

Objekti FPSO, një gur themeli i projekteve të përpunimit të naftës dhe gazit në det të hapur në mbarë botën, është një platformë e gjithanshme për prodhimin, ruajtjen dhe eksportin e naftës së papërpunuar, duke qenë vijën e parë të zhvillimit global të energjisë në det të hapur.

I krijuar nga ekspertë kinezë, "Haikui Nr. 1" mishëron një hap përpara të Kinës në fushën e pajisjeve të naftës dhe gazit në det të thellë. Kjo strukturë kolosale, e cila përfshin rreth 600 000 komponentë të ndërlikuar, është rreth 30 kate e lartë dhe peshon afro 37 000 tonë.