Testet e para të shpërndarjes së dronëve në botë u kryen në malin Qomolangma
2024-06-10 15:24:09

Fotografia e animuar tregon dron që transporton furnizime në malin Qomolangma. /CFP

Testet e para të shpërndarjes së dronëve në botë në malin Qomolangma në anën e Nepalit, të kryera nga prodhuesi kinez i dronëve DJI, kanë demonstruar potencialin e industrisë së dronëve të Kinës në lehtësimin e alpinizmit në lartësi të mëdha, shpëtimin emergjent dhe mbrojtjen e mjedisit, njofton CGTN.

"Aftësia për të transportuar në mënyrë të sigurtë pajisjet, furnizimet dhe mbeturinat me dron ka potencialin të revolucionarizojë logjistikën e alpinizmit në malin Qomolangma, të lehtësojë përpjekjet për pastrimin e plehrave dhe të përmirësojë sigurinë për të gjithë të përfshirët," tha Christina Zhang, drejtore e lartë e strategjisë së korporatës në DJI, e cila është. me seli në Shenzhen në Provincën Guangdong të Kinës jugore.

Gjatë testeve, DJI FlyCart 30 fluturoi deri në 6,191.8 metra në malin Qomolangma, i vendosur në kufirin e Kinës dhe Nepalit.  Ai ishte në gjendje të mbante një ngarkesë prej 15 kg në mënyrë të qëndrueshme në një lartësi prej 6000 metrash.

Dronët e dorëzimit të DJI synojnë të lehtësojnë barrën e udhëzuesve lokalë Sherpa, të cilët vazhdimisht rrezikojnë jetën e tyre për transportin e furnizimeve dhe pastrimin e plehrave në malin Qomolangma. Testet e suksesshme të transportit në lartësi të mëdha do të nxisin zhvillimin e shpejtë të industrive të dronëve civilë në rrjedhën e sipërme dhe të poshtme dhe do të zgjerojnë më tej skenarët e aplikimit dhe kërkesën e tregut të ekonomisë në lartësi të ulëta, duke hedhur themelet që ekonomia e Kinës në lartësi të ulët të fitojë një avantazh të hershëm.

Industria e UAV-ve në Kinë ka pasur një rritje mesatare vjetore prej më shumë se 20 për qind në vitet e fundit, duke u bërë një shtytës i ri për ekonominë e dytë më të madhe në botë. Vitet e fundit, më shumë dronë elektrikë janë përdorur në bujqësi dhe pylltari, inspektimin e linjave të energjisë, logjistikën dhe shpëtimin emergjent, dhe çdo përparim i madh do të ndihmojë në kursimin e burimeve njerëzore dhe materiale dhe mbrojtjen e sigurisë së jetës dhe pronës.

Politikat e Kinës për ekonominë në lartësi të ulët, menaxhimin e hapësirës ajrore në lartësi të ulët dhe zhvillimin e skenarëve të aplikacioneve me siguri do t'i japin një shtysë të mëtejshme të fortë industrisë së UAV-ve, tha Qi Juntong, kryetar i prodhuesit të dronëve EFY Intelligent Control (Tianjin) Technology Co., Ltd. .(Fatosi)