5G drejton një prodhim ekonomik prej rreth 5.6 trilionë juanë në Kinë
2024-06-08 16:54:48

foto: VCG

foto: VCG

Komercializimi i 5G ka nxitur drejtpërdrejt një prodhim total ekonomik prej rreth 5.6 trilionë juanë (787.53 miliardë dollarë amerikanë) në Kinë gjatë pesë viteve të fundit, deklaroi Zhao Zhiguo, kryeinxhinier në Ministrinë e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit (MIIT), duke cituar një hulumtim nga Akademia e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit të Kinës, shkruan “Xinhua”.

Ai tha se 5G gjithashtu ka nxitur në mënyrë indirekte 14 trilionë juanë në prodhim ekonomik, duke treguar kontributin e madh të teknologjisë së re në zhvillimin me cilësi të lartë të vendit.

Zhao theksoi se Kina ka arritur lidershipin global në infrastrukturën e rrjetit 5G, përparime të vazhdueshme në teknologjitë kryesore dhe rezultate të jashtëzakonshme në integrimin e aplikacioneve dixhitale dhe fizike që nga lëshimi i licencave tregtare 5G më 6 qershor 2019.

Deri në fund të prillit, Kina kishte grumbulluar rreth 3.75 milionë stacione bazë 5G, ose rreth 26 stacione bazë për 10.000 persona.

Pretendimet thelbësore për patentën standarde 5G të vendit kishin zënë mbi 42 për qind të totalit në botë.

Teknologjia 5G është përdorur gjerësisht në industritë kryesore si minierat, energjia elektrike dhe kujdesi shëndetësor dhe gradualisht ka depërtuar nga lidhjet periferike në fushat kryesore si kërkimi dhe zhvillimi, dizajni dhe prodhimi.

“MIIT do të bëjë përpjekje të vazhdueshme për të ndihmuar në thellimin e mbulimit të rrjetit 5G, për të përshpejtuar zgjerimin e aplikacioneve 5G dhe për të promovuar në mënyrë aktive modernizimin e industrisë së informacionit dhe komunikimit”,- tha Zhao. (Irma)