Boeing dhe NASA anulojnë nisjen e anijes kozmike Starliner
2024-06-03 09:55:25

Nasa anija kozmike (Foto RTSH)

Nasa anija kozmike (Foto RTSH)

Fluturimi i parë hapësinor i shumëpritur me ekuipazh i anijes kozmike Starliner të Boeing është anuluar, njofton RTSH.  Numërimi mbrapsht i nisjes u ndal për shkak të një problemi teknik të paspecifikuar, duke e shtyrë misionin për të paktën 24 orë të tjera.

 

Kapsula Starliner ishte gati për nisje nga Qendra Hapësinore Kennedy e NASA-s në Florida, por më pak se katër minuta para ngritjes, një kompjuter i sistemit tokësor shkaktoi një komandë ndërprerjeje automatike që ndaloi numërimin mbrapsht, sipas zyrtarëve të misionit.

 

Ekuipazhi prej dy anëtarësh, astronautët e NASA-s, Barry Wilmore, 61 vjeç dhe Sunita Williams, 58 vjeç, ishin lidhur në vendet e tyre në bordin e anijes për disa orë përpara se aktivitetet e nisjes të pezulloheshin. Teknikët ndihmuan astronautët të dilnin në mënyrë të sigurt nga kapsula rreth një orë pasi fluturimi u anulua.

 

Nuk është e pazakontë në industrinë e hapësirës që numërimi mbrapsht të ndalet dhe nisjet të shtyhen për ditë ose javë, edhe kur zbulohen keqfunksionime të vogla në dukje ose lexime të pazakonta të sensorëve, veçanërisht në anijet e reja kozmike që fluturojnë me njerëz për herë të parë.

 

Përpjekja e parë e Boeing për të dërguar një Starliner pa ekuipazh në stacionin hapësinor në vitin 2019 dështoi për shkak të defekteve softuerike dhe inxhinierike. Një përpjekje e dytë në vitin 2022 pati sukses, duke i hapur rrugën përpjekjeve për të nxjerrë nga toka misionin e parë të testimit me ekuipazh.

 

Një numërim mbrapsht i 6 majit u ndërpre vetëm dy orë përpara kohës së nisjes për shkak të një valvule presioni të dëmtuar, e ndjekur nga javë të tëra vonesash të mëtejshme të shkaktuara nga probleme të tjera inxhinierike.(Fatosi)