Liderët e G7-s diskutojnë për kredinë për Ukrainën
2024-05-21 14:14:52

Foto nga VCG

Ministrat e Financave të G7-s do të diskutojnë këtë javë mbi ligjshmërinë e përdorimit të 270 miliardë eurove të aseteve të ngrira shtetërore ruse si kolateral për kredi, njofton “RTSH”.

Ndarjet lidhur me diskutimin nëse Ukrainës mund t'i jepet ligjërisht një hua shtesë prej 30 miliardë eurosh, e tërhequr nga 270 miliardë euro në asetet ruse të sekuestruara, pritet të ngjallin diskutime në takimin e ministrave të Financave të G7 këtë javë në Stresa, në Italinë veriore.

Në një provë tjetër të vullnetit politik mbi Ukrainën, SHBA-ja ka kërkuar mbështetje për planin, me paratë e destinuara për të ndihmuar në rindërtimin e Ukrainës ose për të paguar për armët e nevojshme.

Propozimet për përdorimin e aseteve shtetërore si kolateral për një kredi ka nxitur mosmarrëveshjesh mes SHBA-së dhe Gjermanisë.

Por përpara mbledhjes së liderëve të G7-s, SHBA-ja dhe Britania e Madhe argumentojnë se në vend që të dorëzojnë shuma relativisht të vogla si 500 milionë euro nga interesi çdo vit, do të ishte më mirë nëse një kredi apo obligacion me vlerë rreth 30 miliardë euro mund t'i jepet Ukrainës me interesi i paguar nga fitimet e krijuara nga aktivet më të mëdha të ngrira.(Fatosi)