Presidentja e Gjeorgjisë vë veton ndaj ligjit për median që ka provokuar protesta për javë të tëra
2024-05-20 14:38:54

Foto nga VCG

Presidentja e Gjeorgjisë vuri veton të shtunën ndaj të ashtuquajturit "ligji rus" që synon median që ka shkaktuar javë protestash masive, njofton RTSH.

Ligji do t'i kërkonte mediave dhe OJQ-ve të regjistrohen si "të ndjekin interesat e një fuqie të huaj" nëse marrin më shumë se 20% të financimit të tyre nga jashtë.

Kritikët e projektligjit thonë se ai i ngjan shumë legjislacionit të përdorur nga Kremlini për të mbyllur gojën kundërshtarët dhe se ai do të pengojë ofertën e Gjeorgjisë për t'u bashkuar me BE. Presidentja Salome Zourabichvili, e cila është gjithnjë e më shumë në kundërshtim me partinë në pushtet të Gjeorgjisë, tha të shtunën se ligji bie ndesh me Kushtetutën e Gjeorgjisë dhe "të gjitha standardet evropiane" dhe shtoi se ai "duhet të shfuqizohet".

Partia në pushtet, Ëndrra Gjeorgjiane, ka një shumicë të mjaftueshme për të anashkaluar veton e Zourabichvilit dhe pritet gjerësisht ta bëjë këtë në ditët në vijim. Qeveria gjeorgjiane këmbëngul se ligji synon të promovojë transparencën dhe të frenojë atë që ajo e konsideron të dëmshme ndikimin e huaj në vendin prej 3.7 milionë banorësh.

Shumë gazetarë dhe aktivistë gjeorgjianë e kundërshtojnë ashpër këtë karakterizim, duke thënë se ata tashmë janë subjekt i kërkesave të auditimit dhe monitorimit. Ata thonë se qëllimi i vërtetë i ligjit është t'i stigmatizojë ata dhe të kufizojë debatin përpara zgjedhjeve parlamentare të planifikuara për tetor.

BE i ofroi Gjeorgjisë statusin e kandidatit dhjetorin e kaluar, ndërsa e bëri të qartë se Tbilisi duhet të zbatojë rekomandimet kryesore të politikave që oferta e saj e anëtarësimit të përparojë.

Rekomandimet kanë të bëjnë, ndër të tjera, me zgjedhjet që duhet të mbeten të lira dhe të ndershme, duke luftuar dezinformimin “kundër BE-së dhe vlerat e saj” dhe ruajtjen e pavarësisë së institucioneve publike si banka qendrore dhe organet kundër korrupsionit.(Fatosi)