Shkencëtarët fillojnë analizën biologjike të mostrave të misionit Shenzhou-17
2024-05-20 16:11:25

Foto nga CMG

Foto nga CMG

Ekuipazhi Shenzhou-17 solli një thesar të dhënash shkencore, materiale eksperimentale dhe pajisje të ekspozuara ndaj mjedisit të ashpër jashtë Stacionit Hapësinor të Kinës, shkruan CGTN.  Gjithsej 71 mostra janë dorëzuar në Institutin e Fizikës Kimike në Lanzhou, Akademia Kineze e Shkencave, për analiza të thelluara.

 

Në kryeqytetin e provincës Gansu të Kinës veriperëndimore, shkencëtarët po studiojnë materialet e kthyera duke përfshirë lubrifikantët dhe pajisjet e përdorura për t'i testuar ato në hapësirë. Lubrifikimi luan një rol jetik në anijen kozmike, duke siguruar funksionimin e qetë të pjesëve lëvizëse si grupet diellore dhe sistemet e antenave. Përdorimi i lubrifikantit të duhur mund të zgjasë ndjeshëm jetëgjatësinë e këtyre komponentëve kritikë.

 

Foto nga CMG

Foto nga CMG

"Ekspozimi i hapësirës ofron një terren unik testimi për lubrifikantët dhe pajisjet e tyre të testimit," i tha China Media Group (CMG) Wang Desheng, një studiues në institut. "Kompleksiteti i mjedisit hapësinor është i pamundur të përsëritet plotësisht në laboratorët e lidhur me Tokën, duke i bërë këto mostra të kthyera të paçmueshme për vlerësimin e besueshmërisë së lubrifikantit."

 

Foto nga CMG

Foto nga CMG

“Faktorët mjedisorë për eksperimentet e shkencës hapësinore përfshijnë vakum ultra të lartë, alternim të temperaturës së lartë dhe të ulët dhe mjediset e rrezatimit hapësinor, të tilla si mikrograviteti dhe rrezatimi atomik i oksigjenit në veçanti, janë të rëndësishëm për të studiuar modelet e dëmtimit të materialeve lubrifikuese”, tha Wang.(Fatosi)