Studiuesit zbulojnë përbërjen premtuese kundër Covid-19
2024-05-12 16:36:01

foto nga VCG

foto nga VCG

Universiteti Oulu në Finlandë, në bashkëpunim me Universitetin e Kansasit dhe “McDaniel College” në SHBA, ka zhvilluar një përbërje që pengon në mënyrë efektive riprodhimin e virusit që shkakton Covid-19.

Studimi zbulon një përparim të mundshëm në luftimin e Covid-19 dhe infeksioneve të tjera të shkaktuara nga koronavirusi, bëri të ditur Universiteti i Oulu në një deklaratë për shtyp, shkruan “Xinhua”.

Komponimi i quajtur MDOLL-0229 synon një pjesë specifike të proteinës SARS-CoV-2, e cila lejon që virusi të shmangë mekanizmat mbrojtës të qelizës dhe të shumohet në qelizat njerëzore.

Lari Lehtio, autori kryesor i artikullit kërkimor dhe profesor i proteinave dhe biologjisë strukturore në Universitetin e Oulu, ka bërë punë pioniere me kolegët e tij në kërkimin e proteinave për 13 vjet.

Në fazat e hershme të pandemisë Covid-19, ekipi hulumtues i udhëhequr nga Lehtio filloi të zhvillonte përbërje që pengojnë aktivitetin e virusit.

Studimi tregon se përbërja e zhvilluar rishtazi ka potencialin për të mbrojtur kundër Covid-19 dhe koronaviruseve të tjerë në zhvillim.

Megjithatë, zhvillimi i mjekësisë aktuale mund të marrë ende vite, pasi zhvillimi i mëtejshëm dhe provat klinike kërkojnë kohë, tha universiteti në deklaratën për shtyp. Studimi u botua në revistën “Journal of Medicinal Chemistry”. (Irma)