Kina dhe Franca do të bashkëpunojnë për restaurimin e Notre Dame
2024-05-10 15:55:37

CFP

CFP

CFP

CFP

Muzeu i Mauzoleumit të Perandorit Qinshihuang në provincën Shaanxi në Kinën veriperëndimore njoftoi se do të bashkëpunojë me homologun e tij francez për restaurimin e Katedrales Notre-Dame në Paris dhe mbrojtjen e Luftëtarëve prej Terrakote, shkruan “Xinhua”.

Sipas muzeut, kërkimi bashkëpunues i kryer me Fondacionin e Shkencave të Francës fokusohet kryesisht në mbrojtjen e mbetjeve prej druri dhe vendeve arkeologjike prej dheu.

Në mënyrë të veçantë, kërkimi për mbrojtjen e mbetjeve prej druri do të përfshijë përpjekje të përbashkëta për të ruajtur dhe restauruar drurin e dëmtuar nga zjarri në Katedralen Notre-Dame në Paris dhe Mauzoleumi i Perandorit Qinshihuang.

Po ashtu, do të bëhen përpjekje të përbashkëta për të kryer studime mbi rëndësinë e tyre historike.

Hulumtimi do të përfshijë gjithashtu identifikimin e specieve të drurit, vlerësimin e statusit të ruajtjes, mekanizmat e degradimit dhe teknikat dhe metodat e mbrojtjes.

Në të ardhmen, të dy palët do të eksplorojnë së bashku pronat materiale dhe vlerën historike të mbetjeve prej druri dhe vendeve arkeologjike të tokës së dy vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Ky bashkëpunim kino-francez prek edhe zhvillimin e teknologjive praktike të ruajtjes dhe sistemeve të metodave të relikteve kulturore dhe kultivimin e përbashkët të talenteve të rinj në fushën e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore. (Irma)