Milei i Argjentinës përballet me protestën më të madhe për shkurtimet e buxhetit të universiteteve
2024-04-25 14:29:30

Qindra mijëra argjentinas dolën në rrugët e Buenos Aires të martën, në një marshim anti-qeveritar, kundër shkurtimeve të buxhetit për universitetet publike, protesta më e madhe deri më tani kundër masave shtrënguese të Presidentit Javier Milei. 

Demonstratat janë shembulli i fundit i rritjes së tensionit mbi shkurtimet e shpenzimeve, që po ndihmojnë në zhbërjen e një deficiti të thellë fiskal, por duke shkaktuar vështirësi në ekonominë reale.

Në marshimet e mbështetura nga sindikatat në kryeqytet dhe më gjerë, në rrezet e diellit të vjeshtës jugore u mbajtën pankarta ku shkruheshin "Mbroni universitetet publike", "Studimi është një e drejtë" dhe "Lart buxheti, poshtë plani i Mileit". 

"Unë jam këtu për të mbrojtur universitetet publike," tha Pedro Palm, një arkitekt 82-vjeçar i cili u diplomua në Universitetin prestigjioz të Buenos Aires (UBA), që kohët e fundit paralajmëroi se mund t'i duhet të mbyllë dyert pas shkurtimit të buxhetit. 

Milei, duke u përballur me një krizë ekonomike të trashëguar pas viteve të mbishpenzimeve të qeverisë, po përdor shkurtime buxhetore "sharrë me zinxhir" që ndihmuan shtetin të shënonte tre muaj teprica fiskale në fillim të vitit. 

Por shkurtimet e kanë shtrydhur keq sektorin publik. Universitetet publike të Argjentinës si UBA, të cilat ofrojnë arsimim universitar falas, mbështeten shumë në financimin e qeverisë.