Bashkëpunimi me Kinën sjell siguri në Gjermani
2024-04-16 10:43:12

Vëmendja mediatike është drejtuar te kancelari gjerman Olaf Scholz, i cili nga e diela ka nisur një vizitë tre-ditore në Kinë. Fakti që Scholz shoqërohet nga Ministrja e Mjedisit Steffi Lemke, Ministri i Bujqësisë Cem Ozdemir dhe Ministri i Transportit Volker Wissing tregon se sa e rëndësishme është vizita për të dyja palët. Trajektorja historike e marrëdhënieve kino-gjermane tregon se bashkëpunimi pragmatik ka shërbyer si gur themeli i lidhjeve dypalëshe. Anasjelltas, përpjekjet që shkojnë drejt konfrontimit ideologjik kanë prishur dhe minuar partneritetin e tyre. Të ankoruara nga parimet e globalizimit ekonomik dhe ndërvarësisë, marrëdhëniet kino-gjermane kanë lulëzuar, të nxitura nga një besim i fortë strategjik i ndërsjellë dhe komunikim i hapur.

CFP

CFP

Ekonomia dhe tregtia janë pika kyçe e marrëdhënieve kino-gjermane. Gjatë gjysmë shekulli të fundit, Gjermania është shfaqur si një nga partnerët kryesorë tregtarë të Kinës në Evropë, me tregtinë dypalëshe që përbën një të tretën e totalit të tregtisë Kinë-Bashkimi Evropian. Fakti që investimet gjermane në Kinë përbëjnë një të tretën e investimeve totale të BE-së, nënvizon natyrën simbiotike të ndërvarësisë së tyre ekonomike. Sektorët e automobilave dhe energjisë të të dy vendeve shërbejnë si shembuj të bashkëpunimit të suksesshëm industrial, i ilustruar nga investimet e rëndësishme të CATL në Gjermani. Edhe në mes të tensioneve të përshkallëzuara gjeopolitike, bizneset gjermane vazhdojnë të shprehin besim në tregun kinez dhe potencialin e tij ekonomik, siç dëshmohet nga një rritje prej 4.3 për qind nga viti në vit në investimet direkte në 2023, të cilat arritën një rekord prej 11.9 miliardë euro (12.9 miliardë dollarë). , sipas institutit IW. Gjithashtu, investimet gjermane në Kinë përbënin 10.3 për qind të totalit të investimeve të huaja të saj në vitin 2023, më e larta që nga viti 2014.

CFP

kancelari i Gjermanisë Scholz në Kinë/CFP

Përveç kësaj, "Anketa e Besimit të Biznesit 2023-24" nga Dhoma Gjermane e Tregtisë e publikuar në janar tregon se më shumë se 90 për qind e kompanive gjermane që operojnë në Kinë planifikojnë të vazhdojnë ta bëjnë këtë, me më shumë se gjysma e tyre që thonë se synojnë të rrisin investimet. Jo më kot Kina ka qenë partneri më i rëndësishëm tregtar i Gjermanisë për tetë vjet rresht.

Ka ende një potencial të madh për bashkëpunim ekonomik midis Kinës dhe Gjermanisë, veçanërisht në ekonomitë dixhitale dhe të gjelbra, si dhe në automjetet elektrike, energjinë e pastër, biofarmaceutikën dhe inteligjencën artificiale.

Marrëdhëniet Kinë-Gjermani kanë qenë të suksesshme, sepse të dy palët praktikojnë bashkëpunimin pragmatik dhe bashkëpunimin fitues për përfitim reciprok, promovojnë globalizimin, mbështesin multilateralizmin dhe janë të përkushtuara për ndërtimin e një komuniteti të interesave të përbashkëta përmes bashkëpunimit të tyre.

Por krizat, nga shkrirja financiare te trazirat gjeopolitike me të cilat BE-ja është përballur, kanë shkaktuar konservatorizëm dhe ideologji ekstremiste, duke çuar në një ndryshim të dukshëm në politikat e saj të jashtme. Në veçanti, konflikti Rusi-Ukrainë ka reduktuar në mënyrë dramatike, nëse nuk ka përfunduar, paqja dhe dividentët e rritjes së Evropës, veçanërisht Gjermanisë, që gëzonte për më shumë se 70 vjet. Si rezultat, peizazhi i zhvillimit ka pësuar ndryshime të rëndësishme. Duke u mbështetur në furnizimin me energji të lirë të Rusisë, garancitë e sigurisë së Shteteve të Bashkuara dhe mallrat e lira të Kinës, BE-ja, përfshirë ekonomitë gjermane, kishte ruajtur një rritje relativisht të mirë pavarësisht sfidave. Por tani mjedisi i zhvillimit ndërkombëtar të Gjermanisë ka ndryshuar, sepse ndërprerja e furnizimit me energji nga Rusia për shkak të sanksioneve amerikane dhe evropiane kundër Moskës ka rritur në mënyrë drastike faturën e energjisë së Gjermanisë, duke dëmtuar konkurrencën e saj ekonomike. Duke pasur parasysh shqetësimet e saj për mbështetjen e tepruar në SHBA për sigurinë, Gjermania ka bërë investime të konsiderueshme për të rritur sigurinë për të minimizuar "kërcënimin" e paraqitur nga Rusia.

Në rrethana të tilla, siguria e vetme për Gjermaninë është bashkëpunimi me Kinën. Megjithatë, ky bashkëpunim është gjithashtu subjekt i ndryshimeve, duke pasur parasysh situatat komplekse ndërkombëtare dhe të brendshme. Politika luhatëse e Gjermanisë ndaj Kinës do të hedhë një hije mbi bashkëpunimin e ardhshëm ekonomik.

Pas raportit të BE-së, "BE-Kinë: Një Perspektivë Strategjike", në 2019 e përcaktoi Kinën si një "partner", "konkurrent" si dhe një "rival sistemik", ka pasur një ndryshim të dukshëm në politikën e BE-së ndaj Kinës, me faktorë ideologjikë dhe të gjerë të sigurisë që hyjnë më shumë në lojë. Pas krizës Rusi-Ukrainë, BE-ja ndoqi SHBA-në në miratimin e një strategjie të "zhdukjes së rrezikut" ndaj Kinës, e cila ka ndikuar ndjeshëm në Gjermani, duke çuar në miratimin e politikave të reja të sigurisë dhe Kinës në vitin 2023.

Më 13 korrik të vitit të kaluar, qeveria Scholz miratoi politikën e saj të parë gjithëpërfshirëse të Kinës, e cila mbron "rivalitetin sistemik" me Kinën dhe thekson domosdoshmërinë e reduktimit të varësisë ekonomike nga Kina. Njëkohësisht, ai thekson rëndësinë e vazhdimit të bashkëpunimit të Kinës dhe Gjermanisë për çështje globale si tregtia e lirë dhe ndryshimet klimatike.

CFP

kancelari i Gjermanisë Scholz në Shangai të Kinës/CFP

Megjithatë, Scholz ka theksuar se Gjermania nuk ka ndërmend të “shkëputet” nga Kina pavarësisht politikës së re. Në vend të kësaj, tha ai, Gjermania është e përkushtuar për të vazhduar bashkëpunimin me Kinën. Vizita e dytë e kancelarit Scholz në Kinë është e para pas miratimit të politikës së re vitin e kaluar. Disa media të huaja kanë sugjeruar se Gjermania duket se po e zhvendos fokusin e saj drejt vendeve të Azisë Juglindore në një përpjekje për të reduktuar varësinë e saj nga Kina. Megjithatë, kjo qasje është jopraktike dhe bie ndesh me interesat e Gjermanisë. Është në interesin e Gjermanisë dhe Kinës që të thellohet bashkëpunimi, sepse “shkëputja” apo “çrriskimi” nuk është në interesin e asnjërës palë. Marrëdhëniet kino-gjermane do të përfitojnë nga thellimi i bashkëpunimit pragmatik.

Si dy fuqi ekonomike, Kina dhe Gjermania duhet të shfrytëzojnë mundësinë për të rikalibruar partneritetin e tyre në një trajektore të përfitimit të ndërsjellë dhe rritjes së qëndrueshme.

Duke hartuar një kurs të ankoruar në respekt të ndërsjellë dhe interesa të përbashkëta, të dyja palët mund të lundrojnë në kompleksitetin e peizazhit aktual gjeopolitik dhe të krijojnë një rrugë drejt një të ardhmeje të përcaktuar nga bashkëpunimi dhe prosperiteti. Për më tepër, rritja e ekonomisë kineze do të krijojë mundësi të konsiderueshme edhe për Gjermaninë. Pra, të dyja palët duhet të angazhohen në një konkurrencë të ndershme, të mos kënaqen me një lojë me shumën zero dhe të forcojnë bashkëpunimin për përfitim reciprok.

Autori Liu Zuokui është zëvendësdrejtor i Institutit të Studimeve Evropiane, Akademisë Kineze të Shkencave Sociale.