Kërkohet bashkëpunim i qëndrueshëm dhe efikas tregtar kino-amerikan
2024-04-10 11:17:25

Kryeministri Li Qiang nënvizoi të dielën, gjatë një takimi me Sekretaren e Thesarit të SHBA-së, Janet Yellen në Pekin, nevojën që Kina dhe Shtetet e Bashkuara të punojnë si partnerë në vend të rivalëve dhe ai i kërkoi Uashingtonit të shikojë "objektivisht" kapacitetin prodhues të Kinës.

Shpresohet se SHBA-ja do t'u përmbahet normave bazë të ekonomisë së tregut, duke përfshirë konkurrencën e ndershme dhe bashkëpunimin e hapur, dhe të përmbahet nga shndërrimi i çështjeve ekonomike dhe tregtare në çështje politike ose të sigurisë, tha Li.

Lidhur me të ashtuquajturat shqetësime të “mbikapacitetit” të Uashingtonit, kryeministri tha se SHBA-ja duhet ta shikojë çështjen e kapaciteteve prodhuese objektivisht nga një perspektivë e orientuar drejt tregut dhe globale. Zhvillimi i sektorit të ri energjetik të Kinës do të japë një kontribut të rëndësishëm në tranzicionin global të gjelbër dhe me karbon të ulët, shtoi ai.

Kryeministri kinez Li Qiang u takua me Sekretaren e Thesarit të SHBA-së, Janet Yellen në Pekin/Xinhua

Duke vënë në dukje se Kina dhe SHBA, si dy ekonomitë më të mëdha në botë, kanë interesa ekonomike thellësisht konvergjente, Li tha se forcimi i bashkëpunimit dypalësh ekonomik dhe tregtar ka një rëndësi të madhe për zhvillimin e tyre përkatës dhe gjithashtu për rritjen ekonomike globale.

Të dyja palët duhet të përmirësojnë komunikimin për të gjetur mënyra për të menaxhuar dhe zgjidhur mosmarrëveshjet dhe për ta bërë bashkëpunimin ekonomik dhe tregtar Kinë-SHBA të qëndrueshme, të qetë dhe efikase, tha Li.

Kryeministri tha gjithashtu se Kina është e gatshme të forcojë koordinimin e politikave me SHBA-në në adresimin e ndryshimeve klimatike dhe për të trajtuar së bashku sfidat globale.

Yellen mbërriti në Kinë të enjten, me ndalesën e saj të parë në Guangzhou, provincën Guangdong, ku u takua me zëvendëskryeministrin He Lifeng. Të dy shkëmbyen mendime mbi situatat makroekonomike të dy vendeve dhe botës, si dhe marrëdhëniet ekonomike Kinë-SHBA dhe sfidat globale.

Vizita e Yellen në Kinë vjen pas një bisede telefonike midis Presidentit Xi Jinping dhe Presidentit të SHBA Joe Biden të martën, kur të dyja palët ranë dakord të forcojnë dialogun, të menaxhojnë dallimet, të promovojnë bashkëpunimin dhe të punojnë drejt zhvillimit të qëndrueshëm të marrëdhënieve  dypalëshe.

Gjatë takimit të së dielës me kryeministrin kinez, Yellen tha se me përpjekjet e përbashkëta të të dyja palëve, marrëdhëniet SHBA-Kinë janë bërë më të qëndrueshme.

SHBA vlerëson përparimin e bërë në dialogun dhe bashkëpunimin ekonomik SHBA-Kinë dhe nuk kërkon shkëputje nga Kina, tha ajo. Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të punojnë me Kinën për të zbatuar mirëkuptimin e përbashkët të arritur midis liderëve të dy vendeve gjatë takimit të tyre në San Francisko në nëntor dhe të angazhohen në komunikim të sinqertë për të shmangur keqkuptimet, shtoi Yellen.

Ajo shprehu gjithashtu gatishmërinë e SHBA-së për të thelluar shkëmbimet dhe bashkëpunimin me Kinën, për të menaxhuar siç duhet dallimet e tyre, për të adresuar së bashku sfidat urgjente globale dhe për të promovuar zhvillimin e qëndrueshëm të marrëdhënieve  dypalëshe.

Ekspertët thanë se Kina dhe SHBA duhet të forcojnë bashkëpunimin ekonomik dhe tregtar, duke promovuar kështu përmirësimet dhe transformimin e ekonomive të tyre përkatëse, si dhe duke ruajtur aftësinë e ekonomisë botërore për të trajtuar sfidat dhe për të ndjekur zhvillimin.

Zhang Monan, zëvendësdrejtore e Institutit të Studimeve Amerikane dhe Evropiane në Qendrën Kineze për Shkëmbimet Ekonomike Ndërkombëtare, tha se SHBA ka ndjekur një politikë të frenimit dhe shtypjes së Kinës si një konkurrent strategjik në vitet e fundit. Megjithatë, marrëdhëniet dypalëshe ekonomike dhe tregtare janë thellësisht të integruara, dhe edhe nëse SHBA synon të zvogëlojë varësinë e saj nga Kina, marrëdhëniet  nuk mund të ndërpriten, tha ajo.

"Shumica e industrive në SHBA janë gati të hyjnë në një cikël rimbushjeje këtë vit dhe kërkesa për import pritet të zgjerohet në drejtim të elektronikës së konsumit, mobiljeve, materialeve të ndërtimit, ushqimit, produkteve bujqësore, tekstileve, veshjeve dhe mallrave të tjera," tha Zhang.

“Në të njëjtën kohë, strategjia e Kinës për zgjerimin e kërkesës së brendshme dhe avancimin e hapjes në nivel të lartë do të çlirojë më tej potencialin e tregut të saj ultra të madh, i cili do të ndihmojë në forcimin e lidhjeve të saj ekonomike dhe tregtare me SHBA-në”, shtoi ajo.

Zhang tha gjithashtu se përparësia kryesore për të dy vendet për të përmirësuar lidhjet ekonomike dhe tregtare duhet të jetë shfuqizimi i tarifave shtesë të vendosura nga SHBA ndaj mallrave kineze.

Autorë  të  artikullit  Cao Desheng, Liu Zhihua dhe Zhong Nan