Kina mund të kalojë Japoninë si aplikuese e patentave në Zyrën Europiane të Patentave
2024-04-04 11:35:36

Analistët thonë se Kina ka të ngjarë të kalojë Japoninë dhe të bëhet aplikuesi i tretë më i madh i patentave në Zyrën Europiane të Patentave këtë vit. Kjo vjen pasi kompanitë kineze tregojnë aftësi të vazhdueshme në inovacion dhe përqafojnë sistemin ndërkombëtar të pronësisë intelektuale për mbrojtjen e kodit të internetit (IP).

Foto:VCG

Foto:VCG

Të dhënat më të fundit të Zyrës Europiane të Patentave treguan se kompanitë dhe shpikësit kinezë paraqitën 20.735 aplikime për patentë në vitin 2023, pas 21.520 aplikimeve të Japonisë, Gjermanisë me 24.966 dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës me 48.155.  Aidan Kendrick, analisti kryesor i biznesit në Zyrën Europiane të Patentave, deklaroi në një intervistë ekskluzive për “China Daily” se aplikimet për patenta nga kompanitë kineze në Zyrën Europiane të Patentave u rritën me 8.8 për qind në baza vjetore në vitin 2023.

“Është gjithmonë e vështirë të bësh parashikime, por nëse dikush do të tejkalonte tendencat e aplikimeve për patenta nga Kina dhe vendet e radhës më të renditura, Kina mund të ngjitet një vend për t'u renditur e treta tashmë në vitin 2024”,- tha Kendrick.

Sipas tij, rritja në vitin 2023 është pjesë e një tendence pasi regjistrimet e patentave nga Kina në Zyrën Europiane të Patentave janë më shumë se dyfishuar gjatë pesë viteve të fundit. Regjistrimet e patentave nga kompanitë kineze dhe institutet kërkimore tani përbëjnë më shumë se një të dhjetën e të gjitha aplikimeve në Zyrën Europiane të Patentave.

Drejtuesit kryesorë të rritjes nga Kina në vitin 2023 ishin rritja e dosjeve në fushat kryesore teknike të Kinës: makineritë elektrike, aparatet, energjia (që përfshin teknologjitë e baterive) dhe komunikimi digjital, duke përfshirë shpikjet që lidhen me teknologjinë e rrjetit celular, tha Kendrick.  Në nënfushën e teknologjisë së baterive, Kina ka rritur ndjeshëm pjesën e saj në pesë vitet e fundit dhe tani përbën 20 për qind të të gjitha aplikimeve për patentë në Zyrën Europiane të Patentave.

Foto:VCG

Foto:VCG

Në vitin 2023, tre kompani kineze (“CATL” renditet në vendin e dytë, “Amperex” në vendin e 6-të dhe “BYD” në të 8-in) ishin ndër 10 aplikuesit kryesorë në Zyrën Europiane të Patentave për aplikimet për patentë të lidhura me teknologjinë e baterive.

Ndërkohë, aplikimet për patentë nga firmat kineze u rritën në kiminë e imët organike; “China National Chemical Corp” u rendit në vendin e pestë në këtë fushë teknologjike në Zyrën Europiane të Patentave në vitin 2023 midis të gjitha kompanive.  Aplikimet për patenta nga Kina janë rritur edhe në disa fusha të tjera, duke përfshirë teknologjinë mjekësore me rritje vjetore prej 27.7 për qind në vitin 2023 dhe bioteknologjinë me një rritje vjetore prej 23.7 për qind.

“Kjo tregon se ndërsa kompanitë kineze janë ende shumë të specializuara në teknologjitë kryesore, ato po aplikojnë gjithnjë e më shumë për patenta në një gamë të larmishme fushash të tjera, kështu që inovacioni po ndodh në sektorë kyç”,- tha Kendrick.

“Prania e shtuar e kompanive kineze në fushat kryesore të teknologjisë në Indeksin më të fundit të Patentave pasqyron investimet e tyre në kërkim dhe zhvillim dhe fokusin e tyre në sektorët e teknologjisë me rritje të lartë, nga komunikimi digjital dhe makineritë elektrike te teknologjia mjekësore dhe bioteknologjia, si dhe interesin në mbrojtjen e tyre dhe shpikjet në tregun europian”,- shtoi ai.

Foto:VCG

Foto:VCG

Konkretisht, “Huawei” ka qenë aplikuesi kryesor në Zyrën Europiane të Patentave në pesë nga shtatë vitet e fundit. Kompania rriti paraqitjen e saj në vitin 2023 në më shumë se 5000 aplikime në Zyrën Europiane të Patentave.

Ka shtatë kompani kineze në mesin e 50 aplikantëve më të mirë në Zyrën Europiane të Patentave, duke përfshirë “Huawei”, “ZTE”, “Contemporary Amperex”, “Oppo Mobile”, “Vivo Mobile”, “Xiaomi” dhe “Honor Device”.

I pyetur në lidhje me synimin më të fundit të Kinës në rritjen e forcave të reja prodhuese cilësore, Kendrick tha se vendi është fokusuar shumë në inovacionin dhe mbrojtjen e IP-së në vitet e fundit si një faktor kyç për rritjen e ekonomisë së tij.

“Rritja e jashtëzakonshme e vendit për sa i përket aplikimeve për patentë tregon se kompanitë kineze po mbrojnë gjithnjë e më shumë shpikjet e tyre”,- tha Kendrick.

Sipas tij, Zyra Europiane të Patentave ka punuar ngushtë me Administratën Kombëtare të Pronësisë Intelektuale të Kinës për gati katër dekada për të lidhur dhe forcuar mbrojtjen e pronësisë intelektuale në Kinë dhe Europë me qëllim nxitjen e inovacionit, mbështetjen e tregtisë dhe investimeve dypalëshe dhe mbështetjen e novatorëve kinezë dhe europianë.