Bashkëpunimi me Kinën forcon kombet e cenueshme nga klima
2024-04-03 15:56:23

Foto nga China Daily

Foto nga China Daily

Duke qëndruar në Bo'ao për një diskutim mbi mbrojtjen dhe bashkëpunimin detar, mendoja për një frazë kineze, - "Hai Na Bai Chuan" (海纳百川) - që do të thotë "oqeani është mjaft i gjerë për të përqafuar dallimet tona".

Lulet, pemët, plazhet dhe flladet e ngrohta tropikale këtu në Bo'ao më kujtojnë vazhdimisht Filipinet. Ne ndajmë të njëjtin diell dhe të njëjtën erë. Ne madje ndajmë tajfunë, përmbytje dhe tym kur pyjet digjen në flakë.

Ndikimet e ndryshimeve klimatike nuk shohin kufijtë apo kontrollojnë pasaportat. Ata kalojnë dhe godasin si të duan, ndërsa ne i afrohemi me shpejtësi të rrezikshme pragut kritik prej 1.5 gradë Celsius, duke kërcënuar miliarda njerëz në rajonet bregdetare si Hainan dhe vendet klimatike të cenueshme, si Filipinet dhe Vietnami.

Kina, Filipinet dhe Vietnami, si dhe vende të tjera të cenueshme nga klima, kanë qenë aleatë të fortë në mbrojtjen kundër 1.5 gradë Celsius.

Në vitin 2016, ministrat e vendeve të cenueshme nga klima u mblodhën për negociatat globale të klimës në Marrakech për të shpallur aspiratën e tyre për të ndjekur ambicien e klimës me ose pa SHBA, presidenti i sapozgjedhur i të cilave nuk kishte asnjë interes të mbrohej nga 1.5 gradë dhe dëshironte të largohej nga negociatat për klimën tabela. Shumë vende u ftuan dhe Kina u përgjigj e para.

Ne do të kujtojmë gjithmonë fjalët e ministrit Xie Zhenhua për ministrat tanë, se ata mund të mbështeten te Kina për t'i ndihmuar ata të arrijnë objektivat e tyre klimatike dhe të zhvillimit, se Kina qëndron me vendet e cenueshme për të mbrojtur pragun planetar. Ne do ta dimë gjithmonë se 1.5 ekziston sepse kemi bashkëpunuar me Kinën. Ne e dimë se do të vazhdojë të jetë kështu kur të vazhdojmë të punojmë me Kinën.

Kujtimet e tilla të bashkëpunimit në Marrakech duhet të jenë ato që ne çojmë përpara. Është urgjente të bashkojmë forcat për të mbrojtur kufirin tonë të përbashkët të temperaturës prej 1.5 gradë Celsius.

Një frymë e tillë bashkëpunuese është veçanërisht e rëndësishme në ditët e sotme kur sfidat konfrontuese në detet midis Hainan, Filipineve dhe Vietnamit po ndërlikohen nga ndërhyrjet nga ana tjetër e Paqësorit.

Ne nuk duhet të shkelim kufirin 1.5. Në vend që të theksojmë konfliktet për ujërat mes nesh, duhet të forcojmë bashkëpunimin për të përshpejtuar tranzicionet globale të energjisë. Ata prej nesh që vijnë nga vende të cenueshme nga klima e dinë që prosperiteti mund të arrihet, por vetëm kur synojmë për një ekonomi moderne, elastike të mundësuar nga energjia e pastër.

Sot, ndryshimi i klimës dhe borxhi janë ndërlidhur në mënyrë të rrezikshme. Sa më i madh ndikimi, aq më i thellë është borxhi. Ndërsa borxhi rritet, ai zvogëlon aftësinë e vendeve tona për t'u përshtatur me ndryshimet klimatike. Prandaj, ekonomitë tona bëhen më të shëndetshme kur problemet tona të bilancit të pagesave zhduken pasi ndalojmë eksportimin e parave të gatshme dhe bëhemi më pak të varur nga lëndët djegëse fosile.

Ne mund të arrijmë vetëvendosjen ekonomike dhe pavarësinë energjetike më shpejt kur të shfrytëzojmë pasurinë tonë të energjisë së rinovueshme. Por ne kemi nevojë edhe për partnerë të besueshëm. Mbështetja e Kinës për energjinë e rinovueshme po fuqizon tranzicionin global të energjisë. Kapaciteti i furnizimit kinez tejkalon kërkesën globale për pajisje diellore, bateri litium-jon, elektrolizues hidrogjeni dhe nacela të turbinave me erë sot. Kina po ndihmon në uljen masive të kostove në transportin me karbon të ulët dhe me përdorimin e energjisë së erës në tokë dhe në det të hapur.

Një përfitim i madh, por vështirë i diskutuar i transformimit ekonomik të mundësuar nga energjia e rinovueshme është se ai çliron forcat e demokracisë. Kina po ndihmon në përshpejtimin e demokratizimit global ndërsa energjia e rinovueshme përhapet në nivele makro dhe lokale, përmes përhapjes së sipërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme në nivel komuniteti duke përdorur fuqinë e ekonomisë dixhitale për të fuqizuar bizneset dhe zhvillimin rural dhe urban.

Sot, Forumi i vendeve të cënueshme nga klima (CVF) përbëhet nga 68 qeveri nga Azia, Afrika, Karaibet, Amerika Latine dhe Paqësori. Nga çdo bashkëpunim midis CVF, me një popullsi të kombinuar prej 1.74 miliardë njerëz, dhe Kinës, me 1.4 miliardë banorët e saj, përfiton pothuajse gjysmën e popullsisë së botës.

Pothuajse 70 vjet më parë, një konferencë globale, që përfaqësonte gjysmën e popullsisë së botës, u mbajt në Bandung, Indonezi. Ai takim i sinjalizoi botës vendosmërinë e pakthyeshme të vendeve në zhvillim për të pohuar së bashku se paqja botërore mund të arrihet vërtet vetëm me multilateralizëm të vërtetë. Bandung lindi Lëvizjen e të Paangazhuarve. Duke pasur parasysh krizën klimatike sot, a nuk duhet të jemi më të guximshëm në Bo'ao? A nuk është koha për të krijuar një Lëvizje globale të Përafruar me Klimën?

Objektivi i Lëvizjes së Aligned Climate nuk është vetëm të reduktojë emetimet, gjë që duhet të jetë prioriteti i ekonomive historikisht përgjegjëse për ndryshimet klimatike. Objektivi ynë është prosperiteti i klimës për njerëzit tanë.

Autor i artikullit  Renato Redentor Constantino është i dërguar i posaçëm për Sekretarin e Përgjithshëm Mohamed Nasheed të Forumit të vendeve të  cënueshme nga klima. Kjo pjesë bazohet në një fjalim të Konstantinos të mbajtur në Forumin Boao për Konferencën Vjetore të Azisë 2024 mbi Mbrojtjen dhe Bashkëpunimin Detar.