Bisedimet trepalëshe për të forcuar lidhjet
2024-04-02 10:33:31


Foto nga Huanqiu.com

Një takim trepalësh midis liderëve të Kinës, Japonisë dhe Republikës së Koresë pritet të mbahet në të ardhmen e afërt për të diskutuar përpjekjet e përbashkëta në trajtimin e sfidave të ndryshme dhe normalizimin e bashkëpunimit trepalësh, tha Lee Hee-sup, sekretari i përgjithshëm i Sekretariatit të Bashkëpunimit Tripalësh. Çështje të tilla si tensioni gjeopolitik, konfliktet, ndërprerja e zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit, si dhe paqja dhe stabiliteti në Azinë Verilindore kanë theksuar rëndësinë dhe urgjencën e bashkëpunimit midis tre fqinjëve, tha Lee për China Daily të mërkurën, në margjinat e Forumit Boao për Konferencën Vjetore e Azisë 2024 në Boao,të  provincës Hainan.

"Asnjë vend nuk mund t'i trajtojë të gjitha këto sfida i vetëm. Duhet solidaritet, ndaj të tre vendet dhe TCS duhet të lehtësojnë sa më shpejt bashkëpunimin trepalësh," tha ai, duke shtuar se të tre qeveritë tashmë po përgatiten për të mbajtur takimin.

Lee tha se tema të tilla si rimëkëmbja ekonomike, tranzicioni dixhital, zinxhirët e furnizimit, rritja e gjelbër, shëndeti publik dhe situata e Azisë Verilindore pritet të jenë në axhendën e takimit. Në vitin 2008, liderët e tre vendeve u takuan për herë të parë jashtë kornizës ASEAN Plus Tre - Shoqata e Kombeve të Azisë Juglindore, Kina, Japonia dhe ROK - e cila filloi mekanizmin e takimit trepalësh të liderëve.

Të tre liderët janë takuar shtatë herë që atëherë, me takimin e tyre të fundit në vitin 2019 në Chengdu, provincën Sichuan.

Në nëntor, ministrat e jashtëm të tre vendeve u takuan për herë të parë në katër vjet në Busan,  të Koresë së Jugut me vonesë për shkak të pandemisë COVID-19 si dhe luhatjeve në marrëdhëniet dypalëshe, tha Lee.

Gjatë takimit, ministrat e jashtëm ranë dakord për të mbajtur një takim liderësh në kohën më të hershme të përshtatshme.

Lee tha se rifillimi i takimeve mes liderëve dhe ministrave të Kinës, Japonisë dhe ROK-ut sinjalizon rifillimin dhe normalizimin e bashkëpunimit midis tre vendeve.

Çështja e sigurisë rajonale është një temë shumë e ndjeshme për të tre vendet, por ata kanë pasur përvojë në diskutimin e situatave të Gadishullit Korean dhe Azisë Verilindore në të kaluarën, tha ai.

Foto nga VCG

Tensioni i lartë në gadishull nuk po ndihmon asnjë nga vendet, tha Lee, duke bërë thirrje për bashkëpunim të ngushtë trepalësh për të ruajtur paqen dhe stabilitetin në rajon.Ai theksoi se bashkëpunimi trepalësh nuk do të jetë kuptimplotë vetëm për Kinën, Japoninë dhe ROK-un, por edhe për pjesën tjetër të Azisë dhe botës.

Statistikat tregojnë se të tre vendet përbëjnë rreth 24 për qind të PBB-së globale dhe mbi 80 për qind të PBB-së së Partneritetit Gjithëpërfshirës Ekonomik Rajonal.

Përballë dinamikave globale që ndryshojnë me shpejtësi, duhet të bëhen rregullime dhe përmirësime  dhe kombet e Azisë Lindore, duke përfshirë Kinën, Japoninë dhe ROK-un, duhet ta ngrenë Partneritetin Gjithëpërfshirës Ekonomik Rajonal  RCEP në "nivelin e parashikuar", tha Lee.

Ai theksoi nevojën për më shumë komunikim me të rinjtë dhe shkëmbime bazë në promovimin e marrëdhënieve të ardhshme midis tre vendeve.

I pyetur për rënien e favorizimit të ndërsjellë midis popujve të tre vendeve në vitet e fundit dhe rritjen e ndjenjave negative në internet, Lee ia atribuoi keqkuptimet pjesërisht ndryshimeve strukturore në marrëdhëniet dypalëshe dhe pjesërisht dallimeve në kulturë dhe perspektivë historike.

Mediat kryesore dhe platformat e mediave sociale mund të kenë luajtur një rol në përforcimin e këtyre ndjenjave, tha ai. "Të rinjtë janë lojtarët kryesorë në të ardhmen e tre vendeve. ... Ata do të jenë baza e fortë për bashkëpunimin trepalësh."

Lee tha se Sekretariati Trepalësh i Bashkëpunimit është fokusuar në promovimin e komunikimit me të rinjtë. Ai ka organizuar aktivitete të tilla si Programi i Ambasadorëve të Rinj, konkurse fjalimesh dhe samite vjetore të të rinjve për të mbledhur të rinj nga të tre vendet, në mënyrë që të përmirësojë aftësinë e tyre për të komunikuar me njëri-tjetrin dhe për të nxitur miqësinë.

Ndoshta do të duhet pak kohë që të shfaqen rezultatet, por bashkëpunimi trepalësh duhet të jetë i orientuar drejt së ardhmes, jo vetëm i bazuar në të tashmen, shtoi ai.

Sekretariati Trepalësh i Bashkëpunimit është një organizatë ndërkombëtare e krijuar me vizionin për të promovuar paqen e qëndrueshme, prosperitetin e përbashkët dhe kulturën e përbashkët midis Kinës, Japonisë dhe Korea e Jugut (ROK).

Autor i artikullit Zhou Jin