Kina mbetet motori kryesor i rritjes globale
2024-04-01 10:43:43

foto nga CFP

Forumi Boao për Azi, që u zhvillua nga 26 deri më 29 mars në provincën Hainan të Kinës Jugore foto nga CFP

Kina do të vazhdojë të mbetet një kontribues kryesor në rritjen ekonomike globale në vitin 2024, falë rimëkëmbjes së saj të fuqishme ekonomike, thanë të mërkurën pjesëmarrësit që morën pjesë në Forumin Boao për Konferencën Vjetore të Azisë 2024. Forumi, i cili u mbajt në Boao, të provincës Hainan u zhvillua nga e marta deri të premten. Duke hedhur poshtë spekulimet se ekonomia e Kinës po arrin kulmin, pjesëmarrësit thanë se vendi është në rrugën e duhur për të arritur rritje të qëndrueshme në vitet e ardhshme, të nxitur nga ritmi i përshpejtuar i transformimit ekonomik si dhe nga përpjekjet e intensifikuara për të zhvilluar forca të reja cilësore prodhuese dhe për të zgjeruar hapjen me standarde.

Justin Yifu Lin, dekan i Institutit të Ekonomisë së Re Strukturore të Universitetit të Pekinit, tha se ai beson se ekonomia kineze do të zgjerohet me mbi 5 për qind këtë vit, nëse qeveria rrit mbështetjen e politikave dhe thellon reformat për të nxitur nxitësit e rinj të rritjes dhe për të përmirësuar industritë tradicionale. “Kina do të mbetet shtytësi kryesor i rritjes ekonomike globale”, shtoi ai.

Huang Yiping, dekan i Shkollës Kombëtare të Zhvillimit të Universitetit të Pekinit, tha se objektivi i rritjes vjetore të Kinës për vitin 2024 prej rreth 5 përqind "është i arritshëm".

 "Treguesit kryesorë ekonomikë të Kinës në dy muajt e parë ishin ndoshta pak më të mirë se sa pritej," tha ai. "Ekonomia është relativisht e qëndrueshme. Ne mund të shohim një mbështetje për rritjen ekonomike në vazhdim me njëfarë shprese për përmirësim të mëtejshëm."

foto nga CFP

Qendra e dytë administrative e Pekinit në distriktin Tongzhou në Lindje të Pekinit / foto nga CFP

Shifrat e publikuara nga Zyra Kombëtare e Statistikave tregojnë se prodhimi industrial i vendit në janar dhe shkurt u rrit me 7 për qind nga viti në vit pas një rritjeje prej 6.8 për qind në dhjetor dhe investimet e aktiveve fikse u rritën 4.2 për qind nga viti në vit gjatë periudhës janar-shkurt.

Pavarësisht presioneve në rënie dhe sfidave të tilla si çështjet që lidhen me sektorin e pasurive të paluajtshme dhe borxhin e qeverisë lokale, Huang tha se ekonomia kineze mund të vazhdojë të përmirësohet këtë vit pasi vendi është i vendosur të zgjerojë shpenzimet e tij fiskale dhe një rënie e butë e ekonomisë së Shteteve të Bashkuara do të të jetë gjithashtu pozitive për mjedisin e jashtëm dhe eksportet.

Denis Depoux, drejtor menaxhues global i konsulencës Roland Berger, shprehu optimizëm për perspektivat ekonomike të Kinës, duke deklaruar se "bazat e ekonomisë kineze janë shumë të forta". Duke hedhur poshtë spekulimet se ekonomia kineze po tregon shenja të kulmit, ai tha se po zgjerohet me një ritëm të qëndrueshëm.

“Historitë e vjetra të së kaluarës së Kinës për kosto të ulëta të punës, relativisht pak produkte me vlerë të shtuar, eksporte masive dhe investime masive të aseteve fikse në ndërtimin e infrastrukturës që nxisin ekonominë janë zhdukur”, tha ai.

"Historia e re e Kinës mbështetet në prodhimtarinë e avancuar, dekarbonizimin, rritjen e konsumit dhe ekonominë e shërbimeve."

foto nga CFP

Automjete elektrike BYD / foto nga CFP

Në terma afatgjatë, ai tha se sheh një potencial të madh rritjeje në ekonominë kineze, duke pasur parasysh segmentin e saj të madh me të ardhura mesatare dhe procesin e transformimit të qëndrueshëm ekonomik.

"Unë mendoj se Kina luan një rol shumë të rëndësishëm në ekonominë botërore. Vitin e kaluar, Kina kontribuoi me rreth 30 për qind të rritjes ekonomike globalisht," tha Carl Fey, profesor i strategjisë në BI Norvegjez Business School.

Fey theksoi ndryshimin e dukshëm në eksportet e Kinës të "tre produkteve të reja" të teknologjisë së lartë - fotovoltaikë, bateri litium-jon dhe automjete të reja me energji - duke theksuar se vendi ka bërë përparim të konsiderueshëm në drejtim të nxitjes së inovacionit dhe sektorëve të teknologjisë së lartë.

Të dhënat zyrtare pasqyrojnë ndryshimin e dukshëm me eksportet e produkteve "tre të reja" të teknologjisë së lartë që dëshmojnë rritje të konsiderueshme. Eksportet e "treshes së re" u rritën me afro 30 për qind vitin e kaluar, sipas Drejtorisë së Përgjithshme të Doganave.

Fey vlerësoi përpjekjet e intensifikuara të vendit për të nxitur zhvillimin e forcave të reja prodhuese cilësore, duke thënë se këto lëvizje do të ndihmojnë në promovimin e qëndrueshmërisë dhe cilësisë së lartë në afat të gjatë. Kur bëhet fjalë për shqetësimet për stabilitetin e ekonomisë kineze, ai tha se qeveria ka miratuar politika shumë të mira për t'u marrë me çështjet që mund të pengojnë zhvillimin. "Unë mendoj se Kina ndoshta do të përmbushë objektivin e saj (rreth) 5 për qind të rritjes këtë vit," shtoi ai.

Autor i artikullit Ouyang Shijia