Të rinjtë dhe inteligjenca artificiale
2024-03-27 10:46:07

Sipas një sondazhi të fundit të kryer nga China Youth Daily, rreth 53.3 përqind e të rinjve të anketuar thanë se aftësitë e tyre gjuhësore dhe komunikuese kanë rënë gjatë viteve të fundit. Duke qenë se anketuesit intervistuan vetëm 1,333 të rinj në moshë madhore dhe nuk dhanë shumë informacion mbi sfondin e të anketuarve, sondazhi, si një nga shumë të llojit të tij, nuk duhet të ishte marrë seriozisht. Por rezultati çoi në diskutime të nxehta si nga mediat kryesore ashtu edhe nga mediat sociale në Kinë, kryesisht sepse u bëri jehonë ndjenjave të publikut.

CFP

Pekin/CFP

Gazetarët e disa gazetave kanë intervistuar ekspertë për të gjetur arsyet e fenomenit të padëshiruar. Disa të rinj argumentojnë se rezultatet e sondazhit nuk pasqyrojnë faktin, ndërsa disa fajësojnë sistemin arsimor të orientuar drejt provimeve të Kinës, i cili u privon studentëve kohën për leximin pas shkollës, për rënien e aftësive gjuhësore të të rinjve. Të tjerë kanë fajësuar telefonat inteligjentë për gjendjen e keqe të punëve.

Unë prirem të pajtohem disi me kritikat. Nuk do të hezitoj të theksoj efektet e këqija të telefonave inteligjentë. Unë kam shkruar një sërë kolonash, duke shprehur shqetësimin se të rinjtë shpenzojnë më pak kohë duke lexuar libra joshkollorë për të lehtësuar barrën e tyre akademike.

Një herë kur pashë 99 për qind të udhëtarëve në një vagon metroje të mbushur me njerëz shihnin telefonat dhe ndoshta në isha i vetmi përjashtim, murmurita me vete: "Një brez i tërë do të shkatërrohet nga pajisja e djallit".

Edukatorët tanë kanë marrë një sërë masash, duke përfshirë dhënien e studentëve më pak detyra shtëpie dhe kërkesën që studentët të dorëzojnë telefonat e tyre menjëherë pas hyrjes në kampus, në mënyrë që ata të lexojnë më shumë libra dhe të përmirësojnë (ose zhvillojnë) aftësitë e tyre gjuhësore, duke supozuar se përdorimi i telefonave inteligjentë nga të rinjtë në moshë madhore ishte një arsye kryesore për rënien e aftësive të tyre gjuhësore. Është e pamundur të ndryshosh të ashtuquajturin sistem arsimor të orientuar drejt provimeve, veçanërisht sepse jo të gjithë ata që marrin provimin pranues në kolegj çdo vit pranohen për kurset universitare katërvjeçare. Ne e dimë se sistemi nuk është i përsosur, por duhet të pranojmë se asgjë nuk është më e përsosur.

Meqenëse nuk mund t'i ndryshojmë prirjet e reja, duhet të përpiqemi të bashkëjetojmë me to. Unë sugjeroj që shpirtrat e pakënaqur si unë të përvetësojnë një qëndrim të pritjes ndaj aftësive gjuhësore në rënie të të rriturve të rinj, edhe nëse telefonat inteligjentë duhet të fajësohen kryesisht për këtë.

Pasi barra akademike e studentëve u zvogëlua pas viteve të përpjekjeve, shkalla e miopisë tek fëmijët e shkollës ra dhe aftësia e tyre fizike u përmirësua, tha një studim i fundit. Por ne nuk kemi nevojë për një sondazh për të besuar se studentët sot po kalojnë më shumë kohë duke lexuar libra pas shkollës.

CFP

shangai/CFP

Lexoni më pak? Jo, thonë shumë të rinj. Ata argumentojnë se, në fakt, po lexojnë më shumë, edhe pse jo libra të shtypur në letër, por në ekranet e pajisjeve elektronike. Sa i përket aftësisë së komunikimit, ata argumentojnë se thjesht ndihen më shumë si në shtëpi kur komunikojnë me miqtë duke përdorur "gjuhën e internetit" dhe emoji të cilat brezat e vjetër mund të mos i kuptojnë. Besoj se nuk gënjejnë.

Problemi është se informacioni në internet është zakonisht i fragmentuar, jo autoritar ose i redaktuar mirë, në disa raste nuk modifikohet fare. Kjo do të thotë se shumë ose një përqindje e madhe e asaj që ata po lexojnë në platformat e mediave sociale mund të jenë thashetheme, përmbajtje jo të shëndetshme, informacione të rreme dhe pjesë të shkruara keq.

Ajo që mund të bëjmë është t'u kërkojmë manjatëve të internetit dhe platformave të aplikacioneve të investojnë më shumë në përmirësimin e përmbajtjes së tyre dhe të kryejnë monitorim më të rreptë, duke fshirë thashethemet dhe të gjitha gjërat e pashëndetshme dhe duke redaktuar pjesë të shkruara keq.

Shkenca dhe teknologjia mund të ndryshojnë jetën. Në një kohë kur ne po promovojmë inteligjencën artificiale dhe shohim robotë që kujdesen për ne si infermierë, ne e dimë se mund të duhet të jemi më tolerantë ndaj të rinjve dhe zakoneve të tyre të leximit në ndryshim. Ajo që mund të bëjmë për momentin është të sigurojmë që çdo gjë që të rinjtë lexojnë në ekranet e tyre mund t'i ndihmojë ata të rriten vërtet.

Autori është ish-zëvendëskryeredaktori i China Daily.