Aftësitë gjuhësore nxisin shitjet ndërkufitare në internet
2024-03-25 10:53:58

Çelësi i një biznesi të mirë është theksi i duhur, do t'ju thotë punonjësi i tregtisë elektronike ndërkufitare Zhu Yu. 25-vjeçari, i cili ndodhet në Guangzhou në provincën Guangdong, është bërë një sensacion i TikTok kohët e fundit falë aftësisë së tij për të imituar thekse të ndryshme kur flet anglisht dhe punëdhënësi i tij nuk ankohet. Shkathtësia unike e Zhu ka rritur shumëfish të ardhurat për shitësin online të produkteve të ndriçimit neoni gjatë muajve të fundit. "Çfarë ka, zonjë! Unë jam Toni. E mahnitshme! Shumica e tabelave të ndriçuara mund të instalohen lehtësisht pa instalime elektrike ..." fillojnë videot e transmetuara që Zhu, i cili njihet si Toni nga klientët jashtë vendit, pret për kompaninë e tij. Në video, Zhu prezanton produktet duke folur me thekse të ndryshme si britanike, franceze dhe indiane, në varësi të audiencës së synuar të cilit i drejtohet.

CFP

CFP

"Kam filluar të trajtoj përmbajtjen e re mediatike të kompanisë në mars 2022. Ne nuk kishim shumë audiencë atëherë. Filluam të përdorim thekse të ndryshme angleze në korrik të vitit të kaluar për të nxitur shitjet dhe videot u bënë virale," tha Zhu. i cili u diplomua me një drejtim në anglishten e biznesit nga një kolegj profesional në Guangdong në 2018. Ai tha se porositë në internet jashtë shtetit kishin arritur më parë nga 5,000 deri në 6,000 dollarë në muaj. Pasi videot e imitimit të vokalit u bënë virale, të ardhurat në internet u rritën në 100,000 dollarë dhe më shumë në muaj në nëntor dhe dhjetor. "Audienca dhe klientët tanë në internet janë kryesisht nga Shtetet e Bashkuara, Australia dhe disa vende evropiane. Porositë online jashtë shtetit tani zënë 5 për qind të të ardhurave totale të kompanisë dhe unë synoj ta rris proporcionin në mbi 50 për qind në dy vitet e ardhshme. ”, tha ai. Zhu është mes dhjetëra mijëra të diplomuarve në gjuhë të huaja që punojnë në sektorin e tregtisë elektronike ndërkufitare. Në një treg konkurrues pune, mundësitë janë të pakta për të diplomuarit e gjuhëve të huaja diku tjetër.

Të dhënat nga portali i rekrutimit Zhaopin tregojnë se midis 2020 dhe 2023, përqindja e vendeve të punës në dispozicion për të diplomuarit e gjuhëve të huaja u tkur nga 15 përqind në 8 përqind në platformë. Megjithatë, operatorët e tregtisë elektronike ndërkufitare janë ende të etur për të rekrutuar të diplomuar në gjuhë të huaja për t'i ndihmuar ata të shfrytëzojnë tregun jashtë shtetit.

CFP

CFP

"Tregtia elektronike ndërkufitare përjetoi një zhvillim të shfrenuar nga 2013 në 2018 dhe disa operatorë biznesi panë të ardhurat e tyre vjetore të rritura me 300 për qind apo edhe 700 deri në 800 për qind gjatë asaj periudhe," tha Wang Xin, drejtor i Tregtisë Ndërkufitare Shenzhen. Shoqata. Sipas Ministrisë së Tregtisë, vëllimi i importit dhe eksportit të Kinës arriti në rreth 2.38 trilion juanë (330.6 miliardë dollarë) në vitin 2023, me një rritje prej 15.6 për qind nga viti në vit. Eksportet shënuan 1.83 trilion juanë, 19.6 për qind më shumë se një vit më parë. Kina deri më tani ka mbi 100,000 biznese të përfshira në tregtinë elektronike ndërkufitare dhe numri është në rritje. "Të rinjtë me talent gjuhësor dhe njohuri kompjuterike mund të kenë akses më të shpejtë dhe më të lehtë në industri dhe mund të përshtaten më mirë me tregun në ndryshim," tha Wang.

Li Qiang, nënkryetar ekzekutiv i portalit të rekrutimit Zhaopin, tha se të diplomuarit në gjuhë të huaj favorizohen nga punëdhënësit që drejtojnë biznese jashtë shtetit dhe disa vende pune në platformë - si komisioneri i prokurimeve dhe operatori i tregtisë elektronike ndërkufitare - kanë kërkesa specifike për aftësitë gjuhësore. "Të rinjtë e diplomuar në gjuhë të huaja mund të përfitojnë nga aftësitë e tyre gjuhësore për të fituar akses më të lehtë dhe me kosto të ulët në sipërmarrje," tha ai. Prezantuesja 25-vjeçare e transmetimit të drejtpërdrejtë, Luo Yufan, e cila u diplomua në arsimin anglez, tha se aftësitë e saj gjuhësore dhe komunikuese janë avantazhe të mëdha, pasi ato e ndihmojnë atë të kuptojë preferencat e blerjeve të audiencës gjatë transmetimit të drejtpërdrejtë. Ajo filloi punën në vitin 2022 dhe fiton rreth 9,000 deri në 13,000 juanë në muaj. "Kam parë shumë të rinj të papunë dhe mendoj se është një ide e mirë që të rinjtë me gjuhë ose arsimim jashtë shtetit të futen në industrinë e tregtisë elektronike ndërkufitare. Ne mund të kemi një pamje më të mirë të botës në industri," ajo tha.

CFP

CFP

Megjithëse sektori i tregtisë elektronike ndërkufitare po ofron shumë mundësi për të diplomuarit e gjuhëve të huaja aktualisht, ai do të kërkojë talent më të plotë për zhvillim të qëndrueshëm në të ardhmen. “Industria e tregtisë elektronike ndërkufitare ka nevojë për talent me një vizion global dhe njohuri jo vetëm të gjuhëve, por logjistikës, pronës intelektuale, ligjeve dhe financave”, tha Wang Xin, drejtor i shoqatës.

Autorë të artikullit  Wang Xu në Shenzhen dhe Li Wenfang në Guangzhou