Kina ndan njohuri mbi administrimin e ujit
2023-09-19 10:35:46

I organizuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Burimeve Ujore dhe Ministria e Burimeve Ujore të Kinës, Kongresi i 18-të Botëror i Ujit u zhvillua nga e hëna në të premte, në Pekin me temën "Uji për të gjithë: Harmonia midis njerëzve dhe natyrës". Në përfundim të kongresit u miratua një deklaratë, e cila thekson se Kina ndan me pjesën tjetër të botës përvojën e saj në garantimin e të drejtës për ujë të pijshëm të sigurt për të gjithë, përmirësimin e aftësive të sigurisë së ujit dhe arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Fotografia e bërë më 2 shtator 2023 tregon objektin e menaxhimit të burimeve ujore Datengxia në Kinën Jugperëndimore/Xinhua

Fotografia e bërë më 2 shtator 2023 tregon objektin e menaxhimit të burimeve ujore Datengxia në Kinën Jugperëndimore/Xinhua

Kina ndan njohuri mbi administrimin e ujit

Deklarata e Pekinit u miratua të premten ndërsa Kongresi i 18-të Botëror i Ujit përfundoi në Pekin dhe strategjia e administrimit të ujit e Presidentit Xi Jinping është përfshirë në dokument. I organizuar nga Shoqata Ndërkombëtare e Burimeve Ujore dhe Ministria e Burimeve Ujore të Kinës, kongresi zgjati nga e hëna në të premte, nën temën "Uji për të gjithë: Harmonia midis njerëzve dhe natyrës".

“Meqenëse jetojmë në të njëjtin planet dhe përballemi me probleme dhe sfida të përbashkëta të ujit, duhet të shkëmbejmë ide dhe përvoja për qeverisjen e ujit”, thekson deklarata.

Kongresi pranon se, si vendi pritës, Kina ka miratuar qasje inovative për qeverisjen e ujit - "duke dhënë përparësi ruajtjes së ujit, balancimin e shpërndarjes së ujit në kohë dhe hapësirë, dhe duke marrë një qasje sistematike ndaj menaxhimit të ujit me sinergjinë e qeverisë dhe tregut ".

CFP

CFP

Qasjet u parashtruan nga Xi në mars 2014 në një takim të Grupit Qendror Drejtues për Financat dhe Çështjet Ekonomike. Deklarata thotë se Kina po ndan me pjesën tjetër të botës përvojën e saj në garantimin e të drejtës për ujë të pijshëm të sigurt për të gjithë, përmirësimin e aftësive të sigurisë së ujit dhe arritjen e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm. Kongresi bën thirrje për shkëmbimin e përvojave dhe zgjidhjeve për të adresuar së bashku sfidat e ujit.

"Është thelbësore të promovohet shkëmbimi dhe bashkëpunimi ndërkombëtar në kërkimin shkencor, inovacionin teknologjik dhe praktikën e menaxhimit në fushën e burimeve ujore," thotë ai.

CFP

CFP

Duke iu drejtuar ceremonisë së mbylljes, Renee Martin-Nagle, bashkëkryetare e Komitetit Shkencor Ndërkombëtar të kongresit, theksoi rolin që Kina mund të luajë në qeverisjen globale të ujit me idetë dhe mençurinë e saj.

"Ne jemi në një kohë të mbushur me sfida. Globalisht, më shumë se 2 miliardë njerëz jetojnë në vende që përjetojnë atë që Kombet e Bashkuara e quajnë stres të lartë të ujit për shkak të ndryshimeve planetare të shkaktuara nga njerëzit dhe klima," tha ajo.

Problemet e lidhura me ujin si përmbytjet dhe thatësirat e shpeshta po përjetohen dhe ndahen në më shumë vende dhe nga më shumë njerëz, vazhdoi ajo.

"Kina, si një lojtar kryesor në qeverisjen globale të ujit, është e angazhuar në mënyrë aktive në avancimin e menaxhimit global të ujit dhe ruajtjen e sigurisë globale të ujit, dhe janë bërë hapa të rëndësishëm drejt arritjes së qëllimeve të lidhura me ujin të përshkruara në Axhendën 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm," vuri në dukje ajo.

Bashkëkryetarja e Komitetit Shkencor Ndërkombëtar të kongresit tha se një sesion i posaçëm u mblodh gjatë kongresit njëjavor, gjatë të cilit diskutimet u fokusuan rreth parimeve të menaxhimit të ujit të Kinës, përvojave praktike dhe sfidave të mbetura, dhe sesi mençuria dhe forca e vendit mund të kontribuojnë në qeverisjen globale të ujit.

CFP

CFP

"Është e qartë se Kina është e gatshme të punojë me komunitetin ndërkombëtar dhe të japë më shumë kontribute për të arritur qëllimet e lidhura me ujin të Axhendës së KB 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm duke përdorur talentin, idetë dhe forcën e Kinës për të promovuar një rritje më të fuqishme të gjelbër dhe globale” tha ajo.

Sipas Ministrisë së Burimeve Ujore, gjatë këtij kongresi janë mbajtur katër seanca plenare dhe 125 mbledhje të tjera. Përveç pjesëmarrësve nga e gjithë Kina, tubimi tërhoqi gjithashtu përfaqësues nga 80 vende dhe rajone dhe mbi 30 organizata ndërkombëtare.

Wang Daoxi, zëvendësministri i burimeve ujore, tha se Kina zhvilloi dialog konstruktiv me shumë vende dhe organizata ndërkombëtare gjatë ngjarjes, duke përfshirë Danimarkën, Indonezinë, Uzbekistanin dhe Organizatën e OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë.

Kina gjithashtu nënshkroi memorandume mirëkuptimi me Shoqatën Ndërkombëtare të Burimeve Ujore dhe organet përkatëse qeveritare të disa vendeve, tha ai.

Vendi ka thelluar konsensusin dhe bashkëpunimin me komunitetin ndërkombëtar në adresimin e çështjeve të ujit, rritjen e aftësive globale të qeverisjes së ujit dhe ruajtjen e sigurisë globale të ujit, tha ai.

CFP

CFP

"Kina është e gatshme të diskutojë dhe të ndajë strategjitë dhe arritjet në menaxhimin e ujit me vendet e tjera dhe të promovojë së bashku reformën dhe zhvillimin e qeverisjes globale të ujit," tha zëvendësministri.

Autor i artikullit Hou Liqiang