Teleskopi FAST i Kinës zbulon prova të valëve gravitacionale nanoherc
2023-06-29 16:22:47

Foto nga Observatori Kombëtar Astronomik i Akademisë Kineze të Shkencave, Xinhua 

Shkencëtarët kinezë kanë gjetur të dhëna kyçe për praninë e valëve gravitacionale nanoherc.

Kërkimi u bazua në vëzhgimin e kohës së pulsarëve të kryer me Teleskopin Sferik me Diametër 500 Metra (FAST).

Gjurmimi i valëve gravitacionale nanoherc mund të jetë shumë i vështirë, për shkak të frekuencës së tyre jashtëzakonisht të ulët, teksa periudha përkatëse mund të jetë e gjatë deri disa vjet dhe gjatësia e valëve deri në disa vite dritë.

Deri tani, përdorimi i radioteleskopëve të mëdhenj të ngjashëm me FAST-in për të kryer vëzhgimin afatgjatë të kohës të pulsarëve milisekondësh me qëndrueshmëri të skajme rrotulluese është e vetmja metodë e njohur për zbulimin efektiv të valëve gravitacionale nanoherc.

"Në fakt, gjurmuesit e vërtetë të valëve gravitacionale janë këta pulsarë. Studiuesit përdorin teleskopë të mëdhenj për të 'lexuar' sinjalet e këtyre pulsarëve që veprojnë si një 'orë' shumë standard, për të mësuar për kohën dhe për të përcaktuar se si hapësira ndikohet nga valët gravitacionale," tha Li Kejia nga Observatorët Astronomikë Kombëtarë të Akademisë së Shkencave të Kinës.