RCEP për të përmirësuar integrimin ekonomik
2023-06-06 11:37:51


Foto nga VCG

Pakti i Partneritetit Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal (RCEP) i zbatuar plotësisht do të rrisë ndjeshëm integrimin ekonomik në rajonin e Azisë-Paqësorit dhe do të mbështesë rritjen afatgjatë dhe të qëndrueshme të ekonomisë globale, deklaroi të premten Ministria e Tregtisë.

Komentet e ministrisë erdhën pasi Filipinet u bënë anëtari përfundimtar që aktivizoi marrëveshjen RCEP, duke e bërë mega- paktin e tregtisë së lirë efektive për të gjitha vendet nënshkruese. Sipas marrëveshjes, më shumë se 90 përqind e tregtisë së mallrave midis ekonomive anëtare të miratuara do të jetë gradualisht pa tarifa.

Zbatimi me fuqi  të plotë i RCEP demonstron përkushtimin dhe veprimet e të 15 vendeve pjesëmarrëse drejt mbështetjes së një sistemi tregtar shumëpalësh që është i hapur, i lirë, i drejtë, gjithëpërfshirës dhe i bazuar në rregulla, thuhet në deklaratën e ministries, duke theksuar se ai do të rrisë ndjeshëm nivelin e liberalizimit dhe lehtësimit të tregtisë dhe investimeve në Azinë Lindore.

RCEP hyri në fuqi më 1 janar 2022. Ky është një marrëveshje madhore e tregtisë së lirë që përfshin Australinë, Kinën, Japoninë, Korenë e Jugut, Zelandën e Re dhe 10 anëtarët e Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore. Të 15 kombet janë shtëpia e 2.27 miliardë njerëzve me një GDP të kombinuar prej 26 trilionë dollarësh dhe eksporte totale prej 5.2 trilionë dollarësh, që përbëjnë rreth 30 për qind të tregtisë globale të mallrave.

Në një deklaratë tjetër të lëshuar të premten, kreu i ministrisë për tregtinë ndërkombëtare dhe çështjet ekonomike tha se pakti i zbatuar plotësisht i RCEP do të nxisë hapjen e nivelit të lartë të Kinës ndaj botës.

Zyrtari theksoi rëndësinë e sigurimit të zbatimit me cilësi të lartë të RCEP, pasi ai do të nxisë integrimin e zinxhirëve rajonalë industrialë dhe të furnizimit, duke zhbllokuar mundësi të reja për bashkëpunimin ndërkombëtar ekonomik dhe tregtar për lokalitetet, industritë dhe kompanitë, si dhe do të lehtësojë avancimi i hapjes institucionale të nivelit më të lartë nga një pikënisje e ngritur.

E mbështetur nga politikat e favorshme tarifore dhe strukturat e tyre tregtare plotësuese, tregtia e jashtme e Kinës me 14 anëtarët e tjerë të RCEP u rrit me 7.5 për qind nga viti në vit në 12.95 trilion juanë (1.83 trilion dollarë) në 2022, sipas të dhënave nga Administrata e Përgjithshme e Doganave.

Ky nivel është mbajtur gjithashtu këtë vit, me importet dhe eksportet e Kinës me këto vende që u rritën me 7.3 për qind nga viti në vit në 4.1 trilion juanë në katër muajt e parë të 2023.

Ekspertët thanë se RCEP është në thelb një marrëveshje gjithëpërfshirëse e tregtisë së lire, e krijuar për të promovuar prosperitetin e përbashkët dhe shpërndarjen e barabartë të zhvillimit ekonomik në të gjithë rajonin Azi-Paqësor.

Ndërsa tarifat reduktohen gradualisht, pakti do t'u sigurojë konsumatorëve një gamë më të gjerë zgjedhjesh tregu, duke kënaqur kërkesën e konsumit ndërkufitar dhe duke kontribuar në përmirësimin e përgjithshëm të konsumit, tha Zhang Xiaotao, dekan i Shkollës së Tregtisë Ndërkombëtare dhe Ekonomisë në Pekin, pranë  Universitetit  Qendror të Financës dhe Ekonomisë.

Foto nga VCG

Duke mbështetur këtë këndvështrim, Wang Xiaohong, zëvendësdrejtor i Departamentit të Informacionit në Qendrën Kineze për Shkëmbimet Ekonomike Ndërkombëtare, tha se korniza RCEP ka pasuruar avantazhet krahasuese të secilit vend dhe i ka bërë ato më tërheqëse për vendet e tjera anëtare për tregti dhe investime nën të njëjtat kushte.

Mike Walsh, zëvendëspresident ekzekutiv i Dekra Group, një grup gjerman testimi, inspektimi dhe certifikimi me më shumë se 48,000 punonjës në mbarë botën, tha se RCEP do të krijojë kushte më të favorshme për të nxitur tregtinë e jashtme dhe aktivitetet e investimeve si në Kinë ashtu edhe në të gjithë rajonin e Azi- Paqësorit.

"Ne planifikojmë të përdorim aftësitë teknologjike të grumbulluara në Kinë për të zhvilluar operacionet tona në Azinë Juglindore në vitet e ardhshme," tha Walsh, duke shtuar se pakti RCEP mbështet planin e përgjithshëm të zhvillimit të kompanisë për rajonin Azi-Paqësor për sa i përket tregut dhe menaxhimit  të biznesit.