Raporti: Puna në distancë mund të dëmtojë ekonominë e Londrës
2023-05-27 11:04:37

Foto nga VCG

Një kalim afatgjatë në punën hibride, me stafin që ndan kohën midis punës nga shtëpia dhe në zyrë, mund të ketë një ndikim të paqëllimshëm në ekonominë e Londrës, thuhet në raportin “Politika e zyrës: Londra dhe ngritja e punës nga shtëpia”, botuar nga instituti i kërkimit dhe politikave “Qendra për qytetet”.

Raporti shikon ndikimin e mundshëm të paqëllimshëm në ekonominë e kryeqytetit britanik të adoptimit të përhershëm të aranzhimeve hibride të punës, bën të ditur “Xinhua”.

Bllokimet nga pandemia Covid-19 shkaktuan një eksperiment masiv në mënyrën se si funksionuan pjesë të mëdha të ekonomisë, me miliona njerëz që nisën të punonin nga shtëpia, thuhet në raport.

Një studim i porositur për kërkimin zbuloi se në prill 2023, punonjësit e Londrës qendrore shkonin në zyrat e tyre mesatarisht 2.3 ditë në javë, vetëm rreth 59 për qind e niveleve para pandemisë (janar 2020).

Ndërsa kthimi në zyrë ka të ngjarë të jetë një gjë e mirë për ekonominë e Londrës, ka pyetje nëse kjo do të jetë e mjaftueshme për të ofruar rritjen e produktivitetit që Londrës dhe ekonomisë më të gjerë të vendit i duhen dëshpërimisht.

Në veçanti, raporti thekson ndikimin në kreativitet, krijimin e njohurive dhe të mësuarit në vend të punës, për të cilin thotë se është më shumë një sfidë në një marrëveshje hibride ose plotësisht të largët.

Andrew Carter, drejtori ekzekutiv i “Qendra për qytetet”, tha se puna nga shtëpia ka sjellë shumë përfitime të menjëhershme për punëtorët në industritë e bazuara në njohuri, të tilla si reduktimi i udhëtimit dhe më shumë fleksibilitet.

“Por këto përfitime të menjëhershme duhet të balancohen me kostot e mundshme afatgjata të niveleve më të ulëta të kreativitetit dhe më pak të mësuarit në punë”,- tha Carter. (Irma)