Neuralink i Elon Musk merr miratimin e FDA për studimin e implanteve të trurit tek njerëzit
2023-05-26 22:06:18

CFP

CFP

Kompania e implanteve të trurit të Elon Musk, Neuralink, ka njoftuar se Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA (FDA) i ka dhënë dritën jeshile provës klinike të saj të parë në njerëz, një moment historik kritik pas përpjekjeve të mëparshme për të marrë miratimin.

“Jemi të ngazëllyer të ndajmë se kemi marrë miratimin e FDA-së për të nisur studimin tonë klinik të parë në njerëz!

Ky është rezultat i punës së jashtëzakonshme nga ekipi i Neuralink në bashkëpunim të ngushtë me FDA dhe përfaqëson një hap të parë të rëndësishëm që një ditë do të lejojë teknologjinë tonë të ndihmojë shumë njerëz.

Rekrutimi nuk është ende i hapur për provën tonë klinike. Së shpejti do të njoftojmë më shumë për këtë", tha Neuralink në një postim në Twitter.

Neuralink nuk dha detaje mbi qëllimet e studimit, duke thënë vetëm se nuk ka ardhur ende momenti për rekrutimin e personave ku do të kryhet provat klinike, raporton Reuters.

Musk parashikon se implantet e trurit mund të kurojnë një sërë sëmundjesh, duke përfshirë obezitetin, autizmin, depresionin dhe skizofreninë. Musk bëri bujë në fund të vitit 2022, kur u shpreh se ishte aq i sigurt në sigurinë e pajisjeve sa do të ishte i gatshëm t'i implantonte ato tek fëmijët e tij.

Në të paktën katër raste që nga viti 2019, Musk parashikoi se Neuralink do të fillonte provat njerëzore.

Por kur kompania kërkoi miratimin e FDA në fillim të vitit 2022, agjencia e refuzoi aplikimin, duke ngritur disa shqetësime të cilat duhen adresuar përpara se të sanksionoheshin provat njerëzore. Çështjet kryesore përfshinin baterinë e litiumit të pajisjes, mundësinë e migrimit të telave të implantit brenda trurit dhe sfidën e nxjerrjes së sigurt të pajisjes pa dëmtuar indet e trurit.

Neuralink, i themeluar në vitin 2016, ka qenë subjekt i disa hetimeve federale.

Në maj, ligjvënësit amerikanë u kërkuan rregullatorëve të hetojnë nëse përbërja e një paneli që mbikëqyr testimin e kafshëve në Neuralink kontribuoi në eksperimente të gabuara dhe të nxituara.

Departamenti i Transportit po heton veçmas nëse Neuralink ka transportuar ilegalisht patogjenë të rrezikshëm në patate të skuqura të hequra nga truri i majmunit pa masat e duhura.

Neuralink është gjithashtu nën hetim nga Zyra e Inspektorit të Përgjithshëm të Departamentit Amerikan të Bujqësisë për shkelje të mundshme të mirëqenies së kafshëve. Kjo hetim ka parë gjithashtu mbikëqyrjen e Neuralink nga USDA.

/rtsh.al/