A është Kina e përgatitur për fazën e re të reagimit ndaj COVID?
2023-01-23 18:37:47

foto nga

Fluksi i udhëtarëve në stacionin e Guangzhout në kuadrin e Festës së Pranverës 2023/ foto nga "chinadaily.com.cn"

A  është zhvilluar ndonjëherë ndonjë betejë globalisht në kushte të  përgatitura plotësisht, pa rrezik? Edhe historiani më erudit do të  luftonte për të gjetur një shembull të tillë.

E  njëjta gjë vlen edhe për luftën kundër koronavirusit të ri. Në këtë  betejë kundër armikut të pakapshëm, e vetmja siguri është se nuk mund të  jesh kurrë "100 për qind" i përgatitur për të.

Kina  vendosi në fund të vitit të kaluar të zhvendosë fokusin e reagimit të  saj ndaj COVID nga parandalimi i infeksioneve të reja në trajtimin  mjekësor dhe kaloi në uljen e mëtejshme të masave të reagimit në fillim  të këtij muaji, pas tre vitesh masash të rrepta parandalimi dhe  kontrolli.

Nuk  është për t'u habitur që disa media dhe politikanë perëndimorë "të  cilët i dinë të gjitha", të verbuar nga paragjykimet e tyre, me padurim  grumbulluan akuzat e tyre mbi ndryshimin e politikës së Kinës  duke e  cilësuar si "koha e keqe", "pa plan të qartë daljeje", "humbje besimi".  dhe "kthesë U-politike".

"Kina  nuk është e përgatitur mirë  për ndryshimin e politikës",  u përpoqën  ata të vërtetonin supozimin, duke përdorur analizën dhe modelimin e tyre  të pabazë.

Fakti  është se ndryshimi i politikës së Kinës është një zgjedhje e bërë me  zgjuarsi, por me vendosmëri gjatë asaj që ajo e sheh si një "periudhë  dritareje", të fituar pas tre vitesh luftë të mundimshme, por efektive  kundër COVID-19.

foto nga VCG

Në ditën e parë të Vitit të Ri Kinez, ishin mbushur plotë me turistë për shikimin e shfaqjes dritash pika turistike e Qytezës Tang të qytetit Xian të Kinës Veriperëndimore/ foto nga VCG

Pse tani?

Në përgjithësi, ndryshimi i politikës së Kinës bazohet në disa fakte:

Së  pari, varianti Omicron është shumë më pak vdekjeprurës. Duke shmangur  shtamet shumë më të rrezikshme të virusit me masat e saj parandaluese  dhe kontrolluese, Kina ka zgjedhur një kohë më pak të kushtueshme për të  hequr kufizimet e saj për COVID.

Së  dyti, vendi ka nisur fushatën më të madhe të vaksinimit në shkallë  botërore për të ndërtuar një barrierë relativisht të fortë imuniteti  midis qytetarëve të tij. Më shumë se 90 për qind e popullsisë kineze  tani është plotësisht e vaksinuar kundër COVID-19 dhe mbi 86 për qind e  njerëzve të moshës mbi 60 vjeç janë të vaksinuar plotësisht.

Duke  shpjeguar pse Kina nuk ka zgjedhur verën e vitit 2022 për të hequr  kufizimet, një ekspert i lartë shëndetësor që këshillon qeverinë kineze  tha se popullsia e moshuar nuk ishte vaksinuar në mënyrë adekuate në atë  kohë, pa vaksina të mjaftueshme përforcuese.

Së  treti, përmirësimet në aftësitë e trajtimit mjekësor, parandalimit dhe  kontrollit në sistemin e kujdesit shëndetësor të Kinës dhe masat e  ushtruara siç duhet të shëndetit publik në të gjithë shoqërinë.

Mund të përdorim me këtë rast një shprehje të njohur në mesin e kinezëve: "Virusi është më i dobët, por ne jemi më të fortë".

Kina  ka rregulluar masat e saj të reagimit në dritën e situatës në zhvillim,  duke iu përmbajtur parimit të "kërkimit të së vërtetës nga faktet" në  luftën e saj kundër virusit. "Qasja dinamike zero-COVID", "optimizimi i  masave të reagimit" dhe "menaxhimi i klasës B" janë të gjitha vendime të  marra pas analizave shkencore dhe llogaritjeve të zgjuara bazuar në  natyrën në zhvillim të virusit dhe për t'iu përgjigjur kërkesave të  njerëzve. Ato nuk janë aspak vendime impulsive.

Tre  vitet e fundit të përpjekjeve për parandalimin dhe kontrollin kanë  hedhur një bazë solide për Kinën që të bëjë një ndryshim kaq të madh të  politikës dhe të shërbejë si një parakusht që Kina të optimizojë më  shumë masat e saj të reagimit.

foto nga VCG

Një kinema e Shangait është mbushur plotë me shikues më 22 janar/ foto nga VCG

Duke  shfrytëzuar aftësitë e saj të forta të mobilizimit, organizimit dhe  qeverisjes në bazë, Kina ka bërë përpjekje të mëdha për t'u përgatitur  për ndryshimin e politikave të saj.

Për  të adresuar një mungesë të përkohshme të furnizimit me ilaçe të  shkaktuar nga një rritje e infeksioneve dhe grumbullimit, qeveria kineze  u ka dhënë mbështetje prodhuesve farmaceutikë për të prodhuar  medikamente ose pajisje mjekësore me avull të plotë për t'u siguruar që  prodhimi ditor i kompleteve të testit COVID të zgjerohet nga 60 milionë  në 110 milionë në një muaj. Prodhimi ditor i qetësuesve si ibuprofeni  është rritur mbi katër herë.

Kur  spitalet u përballën me një fluks të pacientëve me COVID-19 të sëmurë  rëndë, Kina arriti të rrisë shtretërit e saj në ICU me 20 për qind.

Qeveria  ka bërë gjithashtu marrëveshje për të rritur me shpejtësi aksesin e  shërbimeve mjekësore në zonat rurale, ku më pak mjekë dhe ilaçe i bëjnë  njerëzit më të prekshëm gjatë shpërthimeve. Nuk ekziston koha e  përsosur, por ka një kohë të mirë. Kina ka zgjedhur kohën kur beson se  situata mund të kontrollohet.

"Të  jesh plotësisht i përgatitur" është thjesht një pseudo-propozim. Askush  nuk mund të pretendojë se është plotësisht i përgatitur përballë një  lloji virulent që është shumë i transmetueshëm dhe i ndryshueshëm.

Sigurisht,  Kina nuk e mohon se është nën presion për të zbutur shpërthimin. Vendi  ka përmirësuar planin e reagimit, ndërsa kërkon të korrigjojë mangësitë.

Qeveria  kineze dhe njerëzit po punojnë së bashku për të "rrafshuar kurbën", për  të shkurtuar radhët jashtë dhomave të urgjencës së spitalit dhe për të  zvogëluar numrin e vdekjeve.

Tani, le t’i kthehemi pyetjes "A është Kina e përgatitur?" në një dimension tjetër: rezultatet e heqjes së kufizimeve nga Kina.

Nuk  duhet të përdorësh qëllimet për të justifikuar mjetet, siç bën  makiavelizmi. Por, përpara se të akuzohet Kina se është "e përgatitur  keq", duhet së pari të kontrollohet nëse "dimri i errët COVID" dhe  "makthi COVID" i parashikuar nga kritikët ekzistojnë në të vërtetë.

foto nga VCG

Turistët në Pallatin e Dimrit në Pekin, më 23 janar 2023/ foto nga VCG

Nëse  vizitoni një metropol kinez tani, do të shihni se udhëtarët me maska  kanë mbushur trenat e metrosë, planet e shtyra të udhëtimit janë kthyer  në axhendë. Dhe radhët në Disneyland po bëhen të gjata.

Nën  mbrojtjen e vendit, shumë kinezë u ekspozuan ndaj virusit për herë të  parë tre vjet pas shpërthimit fillestar. Pas disa javësh rikuperimi dhe  distancimi social gjatë valës së parë të infeksionit, jeta gradualisht  po kthehet në normalitet për kinezët.

Biznesmenët  në mbarë botën padyshim që kanë qenë "të përgatitur mirë". Shumë  sektorë në Kinë po shohin një rikthim. "Ajo për të cilën mund të jemi të  sigurt tani është se politika po shkon në drejtimin e duhur," tha Wang  Dan, kryeekonomist i Hang Seng Bank (China).

Nëse  Kina, siç pretenduan disa media perëndimore, do të kishte zgjedhur të  optimizonte politikat e saj për COVID-in vetëm sepse nuk kishte  alternativë, por e detyruar  ta bënte këtë, vendi me 1.4 miliardë banorë  nuk do të ishte në gjendje të kthehej në rrugën e duhur në një kohë kaq  të shkurtër  dhe të dërgojë sinjale kaq të forta të rimëkëmbjes  ekonomike.

Lehtësimi  i politikave të COVID do të rezultojë në një rritje eksponenciale të  infeksioneve, siç ka ndodhur në çdo vend tjetër. Por Kina e ka kaluar  kulmin e infeksionit dhe burimet e saj mjekësore, përfshirë spitalet,  shtretërit e spitaleve, punonjësit mjekësorë dhe furnizimin me ilaçe,  janë të mjaftueshme. Zënia e shtretërve të ICU nuk ka arritur ende pikën  kritike prej 80 për qind.

Tranzicioni  i Kinës në fazën e re të reagimit ndaj COVID ka qenë përgjithësisht i  qetë. A është e vërtetuar akuza e “pa përgatitjes” kundër Kinës?

Por,  për ata që kërcënojnë Kinën, pa marrë parasysh se kur Kina zgjedh të  optimizojë politikat e saj për COVID, ajo do të jetë gjithmonë një  "zgjedhje e keqe" dhe Kina do të jetë gjithmonë "e pa përgatitur". Nuk  ka asnjë lidhje me faktet dhe shkencën. Për ta, Kina është një mëkat në  vetvete, një "kërcënim"  pa marrë parasysh çfarë.

Megjithatë,  e kundërta është e vërtetë. Për momentin, qindra milionë kinezë po  përgatiten për Festivalit të Pranverës. Është parashikuar që Kina do të  shohë mbi 2 miliardë udhëtime të kryera gjatë udhëtimeve të pushimeve,  99.5 për qind më shumë se vitin e kaluar.