Kina do të bëjë shkurtimet më të mëdha në botë të intensitetit të karbonit
2023-01-21 11:35:17

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina do të bëjë shkurtimet më të mëdha në botë në intensitetin e emetimeve të saj të karbonit dhe do të përfundojë procesin nga kulmi i emetimeve të karbonit deri te neutraliteti i karbonit në harkun më të shkurtër kohor, thuhet në një libër të bardhë të publikuar gjatë kësaj jave.

Libri i bardhë “Zhvillimi i gjelbër i Kinës në epokën e re” u publikua nga Zyra e Informacionit të Këshillit të Shtetit. Ai synon të paraqesë një pamje të plotë të ideve, veprimeve dhe arritjeve të Kinës në zhvillimin e gjelbër në epokën e re dhe të ndajë me botën përvojën e saj në këtë drejtim, shkruan “CGTN”.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kina u zotua për të arritur kulmin e emetimeve të karbonit deri në vitin 2030 dhe neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060 në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në 2020. Kjo tregon plotësisht ndjenjën e fortë të përgjegjësisë së Kinës si një vend i madh, thuhet në librin e bardhë.

Si vendi më i madh në zhvillim në botë, Kina i është përmbajtur një rruge zhvillimi të gjelbër dhe me karbon të ulët dhe ka dhënë kontribut të madh në luftën globale kundër ndryshimeve klimaterike, tha Zhao Chenxin, nënkryetar i Komisionit Kombëtar të Zhvillimit dhe Reformës (NDRC), në një konferencë shtypi.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Që nga viti 2012, rritja mesatare vjetore ekonomike e Kinës prej 6.6 për qind është mbështetur nga një rritje mesatare vjetore prej 3 për qind në konsumin e energjisë dhe konsumi i energjisë për 10.000 RMB të PBB-së në vitin 2021 ishte 26.4 për qind më i ulët se në vitin 2012, thuhet në librin e bardhë.