Tregu i punës në Kinë mbeti i qëndrueshëm në vitin 2022
2023-01-18 15:48:31

nga VCG

nga VCG

Tregu i punës i Kinës mbeti përgjithësisht i qëndrueshëm në vitin 2022, treguan të martën të dhënat nga Zyra Kombëtare e Statistikave.

Një total prej 12.06 milionë vende pune të reja urbane u krijuan vitin e kaluar, duke tejkaluar objektivin vjetor prej 11 milionë, citon “Xinhua”.

E përballur me sfidat në sigurimin e punësimit, Kina i është përmbajtur politikës së parë të punësimit dhe ka ndërmarrë një sërë masash efektive, me theks të vënë në grupet kryesore, tha Kang Yi, kreu i zyrës.

“Për shkak të ringjalljes së epidemisë, ndërmarrjet e vogla dhe të mesme u përballën me vështirësi më të mëdha në vitin 2022, duke e bërë më të vështirë për grupet kryesore, veçanërisht të rinjtë, gjetjen e vendeve të punës”,- tha Kang.

Kang vuri në dukje se tregu i punës ishte rritur kohët e fundit, me politikat pro-rritjes dhe masat pasuese që hynë gradualisht në fuqi.

nga VCG

nga VCG

Të dhënat e Zyrës Kombëtare të Statistikave treguan se shkalla e papunësisë urbane të anketuar arriti në 5.5 për qind në dhjetor të vitit të kaluar.

Në vitin 2022, numri i punëtorëve migrues ruralë arriti në 295.62 milionë, një rritje prej 3.11 milionë ose 1.1 për qind krahasuar me një vit më parë. Kjo shifër ishte më e lartë se niveli para pandemik i regjistruar në vitin 2019.

Kang vlerësoi se numri i të diplomuarve në universitet në Kinë pritet të jetë 11.5 milionë këtë vit, duke vënë presion në tregun e punës në vend, por ai shprehu besimin për tejkalimin e kësaj sfide.

“Ndërsa ekonomia rimëkëmbet dhe kërkesa për punësim rritet, hapjet e vendeve të punës pritet gjithashtu të rriten. Tregu i punës në Kinë do të shohë një përmirësim të përgjithshëm këtë vit”,- tha Kang. (Elona)

nga VCG

nga VCG