Ekonomia kineze synon reformën, hapjen dhe kthesën në vitin 2023
2023-01-18 17:25:46

Pas një viti paqëndrueshmërie ekonomike të brendshme dhe trazirave ndërkombëtare, Kina pritet të fokusohet në rritjen ekonomike këtë vit, që do të thotë se vendi do të thellojë më tej reformat dhe do të zgjerojë hapjen. Në fakt, duke gjykuar nga Konferenca Qendrore e Punës Ekonomike e mbajtur në Pekin muajin e kaluar dhe fjalimet e liderëve kinezë, politikëbërësit kryesorë do të fokusohen vërtet te rritja ekonomike, me synimin për të rivendosur mjedisin e rritjes së lartë para pandemisë.

Xinhua

Revista “Economist” e ka cilësuar si “ngjarja më e madhe ekonomike e këtij viti”. Por si gjithmonë, djalli është në detaje: Si planifikojnë autoritetet e politikave të stimulojnë rritjen e sektorit privat?

Në vitin 2023, Kina do të trajtojë sfidat e rritjes me paradigmën e saj të zhvillimit të "qarkullimit të dyfishtë". Ndërsa qarkullimi i jashtëm (ose tregtia e jashtme) do të thellojë lidhjet e tregtisë dhe investimeve rajonale dhe ndërkombëtare, qarkullimi i brendshëm (ose ekonomia e brendshme) do të kërkojë të përshpejtojë kërkesën e brendshme.

Tani që shumica e kufizimeve të COVID-19 janë hequr, qeveria do të zbatojë një sërë masash për të rritur konsumin. Ideja është të rriten të ardhurat e banorëve urbanë dhe ruralë, në mënyrë që ata të mund të ndihmojnë në rritjen e sektorit të strehimit, rritjen e shitjeve të automjeteve me energji të reja dhe përmirësimin e kujdesit për të moshuarit.

Por momenti është në anën e ofertës, veçanërisht investimet në infrastrukturë. Stimujt e qeverisë synojnë të rrisin financimin, veçanërisht duke inkurajuar më shumë kapital privat për të marrë pjesë në projekte të mëdha kombëtare për energjinë, ujin, transportin dhe qendrat e të dhënave, ndër të tjera.

Si e tillë, mbështetja fiskale do të jetë e synuar dhe e fokusuar, ndërsa politika monetare ka të ngjarë të mbetet e kujdesshme dhe neutrale deri në fund të shtrëngimit të Rezervës Federale të SHBA. Nga ana tjetër, suksesi sektorial bazohet në tre fusha kritike: COVID-19, sektori i teknologjisë dhe tregu i pronave.

Me heqjen e kufizimeve të COVID-19, kufizimet e rrepta nga lart-poshtë po i lënë në mënyrë efektive vendin përgjigjeve nga poshtë-lart. Sa më shpejt që Kina të shmangë llojin e reagimeve dhe ndërprerjeve afatshkurtra, të cilat janë tipike për tranzicionin, aq më i shpejtë do të jetë kthimi në momentin e rritjes.

Në vitin 2023, Kina mund të tejkalojë shumë ekonomi të tjera në zhvillim, me rritjen e tendencës afatgjatë laike rreth 4 deri në 5 për qind deri në vitet 2020.

Në sektorin e teknologjisë, përpjekjet e politikëbërësve për të nxitur më shumë konkurrencë filluan me një vrull të shpejtë dhe të gjerë vitin e kaluar. Nisma të tilla do të kultivojnë "gjigantët e vegjël" kinezë dhe veçanërisht ndërmarrjet e vogla dhe të mesme. Në Gjermani, NVM-të Mittelstand janë treguar elastike gjatë periudhave të ndryshimeve të shpejta ekonomike. Në fund të fundit, NVM-të kanë më pak kapital sesa bizneset e mëdha, por ofrojnë mundësi më të gjera punësimi në afat të gjatë.

Por, siç tha dikur John Maynard Keynes, "në afat të gjatë, ne të gjithë do të jemi të vdekur". Është jetike për të nxitur regjimet e reja të rregullimit të teknologjisë në mënyrë që ato të nxisin një rritje të qëndrueshme në vend që të shkaktojnë ndërprerje ose të krijojnë pengesa. Në fund të fundit, gjigantët kinezë të teknologjisë të klasit botëror, nga Huawei te ByteDance, gjithashtu duhet të përballen me strategjitë shtypëse të Uashingtonit që shfrytëzojnë gjeopolitikën për të nxitur konkurrencën e dobët të Shteteve të Bashkuara.

Pas gjysmë dekade paqëndrueshmërie, madje edhe trazirash, tregu kinez i pronave mund të jetë duke shkuar drejt një kthese. Në pronat e paluajtshme, masat e reja mbështetëse, veçanërisht plani i rimëkëmbjes prej 16 pikash i qeverisë, do të kontribuojnë në stabilizim. Në vitin 2022, shitjet e pronave mund të kenë rënë me 25 përqind ose më shumë. Por në vitin 2023, mund të jetë vetëm 5-10 për qind.

Përderisa zhvilluesit privatë me fuqi të lartë vazhdojnë të luftojnë, zhvilluesit me cilësi më të lartë do të fitojnë fuqi me kalimin e kohës. Siç përfundoi kohët e fundit S&P Global Ratings, dominimi në rritje i zhvilluesve shtetërorë do të thotë se tregu kinez do të jetë më i qëndrueshëm me më shumë fokus në kompletimin e njësive të banesave të papërfunduara.

Në dekadën e fundit, SHBA-ja në mënyrë të qëndrueshme përshkallëzoi "konkurrencën e fuqive të mëdha" me Kinën. Duke pasur pak të bëjë me efikasitetin ekonomik, ai promovon destabilizimin që synon dobësimin e Kinës, madje edhe në kurriz të mirëqenies së SHBA-së dhe biznesit të madh. Të përcaktuara me qëllim në mënyrë të paqartë, kufizimet "të zgjeruara" të SHBA-së për shitjen e gjysmëpërçuesve të avancuar në Kinë janë një shembull kryesor. Ata do të godasin më rëndë gjigantët më të mëdhenj të teknologjisë globale në SHBA, në Republikën e Koresë dhe në ishullin kinez të Tajvanit.


VCG

Në të kundërt, Kina vazhdon të shmangë proteksionizmin tregtar dhe gjeopolitikën ekspansive. Kërkimi për bashkëpunim dhe zhvillim ekonomik global është thelbësor për qarkullimin e jashtëm të Kinës. Ai do të thellojë marrëdhëniet tregtare dhe të investimeve, veçanërisht me vendet anëtare të Partneritetit Ekonomik Gjithëpërfshirës Rajonal, i cili mund të jetë një ndryshim i lojës pasi blloku RCEP përbën pothuajse një të tretën e vlerës totale tregtare të Kinës.

Pavarësisht proteksionizmit tregtar në Perëndim, Nisma “Një Brez, një Rrugë”  do të promovojë përparim të qëndrueshëm në anën e pasme të rimëkëmbjes në Azinë Juglindore. Tregtia e Kinës me Shoqatën e Kombeve të Azisë Juglindore po rritet dy-tre herë më shpejt në krahasim me atë me Bashkimin Evropian dhe SHBA. Qëllimi i Kinës është gjithashtu të zgjerojë tregtinë dypalëshe me ROK dhe Japoninë, pavarësisht dallimeve politike dhe strategjike.

Projektet e nismës “Një Brez, një Rrugë” po intensifikohen gjithashtu nga Azia Jugore dhe Euroazia në Lindjen e Mesme dhe Afrikë. Ndërsa në Amerikën Latine, presidenca e tretë e Luiz Inácio Lula da Silva në Brazil dhe ngritja e liderëve të tjerë përparimtarë i përmbahen premtimit për një tregti më shumëpolare botërore.

Së fundi, ndërsa konsumi në Kinë është gati të rritet, përdorimi i renminbit si monedhë shlyerjeje do të rritet gradualisht me dhe brenda këtyre blloqeve tregtare.

Rreziku i recesionit ka hedhur një hije të errët mbi ekonominë amerikane. Eurozona po përballet me një recesion të thellë, ekonomia e Japonisë po tkurret dhe Mbretëria e Bashkuar po lufton me rënien më të keqe të standardeve të jetesës. Rrjedhimisht, prirja e politikëbërësve të tyre për të rritur shpenzimet ushtarake, kur ekonomitë e tyre nuk mund ta përballojnë atë, është vetëshkatërruese.

Ironikisht, ndërsa Perëndimi i tejzgjatur lëviz drejt shoqërisë së mbyllur dhe proteksionizmit, Kina do të qëndrojë në rrugën e reformës ekonomike dhe hapjes dhe zhvillimit me cilësi të lartë. Kështu do të bëjnë shumica e ekonomive të tjera të mëdha në zhvillim dhe zhvillim. Zhvillimi nuk është i zbatueshëm pa paqe dhe stabilitet.

Autor Dan Steinbock,  themeluesi i Difference Group dhe ka shërbyer në Institutin e Indisë, Kinës dhe Amerikës (SHBA), Institutin e Shangait për Studime Ndërkombëtare (Kinë) dhe Qendrën e BE-së (Singapor).