Sistemet digjitale të diagnostikimit patologjik optimizojnë transformimin e kujdesit shëndetësor
2023-01-16 16:27:25

Në Kinë po shtohet çdo ditë e më shumë përdorimi i inteligjencës artificiale AI pothuajse në të gjithë sektorët. Në mjekësi një ndër risitë është nxjerrja e diagnozave patologjike të sëmundjeve me mjete digitale, nëpërmjet inteligjencës artificiale. Në këtë rast kemi të bëjmë me diagnozën patologjike digjitale 

Diagnozat patologjike të sëmundjeve po përfshijnë më shumë mjete digjitale, me inteligjencën artificiale, që luan një rol jetik për të ndihmuar në bërjen e diagnozave më të sakta dhe objektive.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Diagnoza patologjike identifikon sëmundjet ose gjendjet duke ekzaminuar qelizat dhe indet nën një mikroskop.  Diagnoza patologjike digjitale, ose patologjia digjitale, miraton algoritme inteligjente për të rritur efikasitetin dhe saktësinë, për të shkurtuar periudhën e gjenerimit të raporteve dhe për të zgjidhur mungesat e stafit spitalor.

Sipas Librit të Bardhë të Kinës për Patologjinë Digjitale të vitit 2022 të lëshuar nga Qendra e Inovacionit të Mjekësisë Digjitale të Shangait dhe grupi i mendimit Equal-Ocean me bazë në Pekin, 80 përqind e patologëve të anketuar mendojnë se patologjia digjitale rrit efikasitetin me 50 përqind.

Letra e bardhë thoshte se 40 për qind e spitaleve të anketuara janë duke ndërtuar ose kanë ndërtuar një sistem patologjie digjitale.  Mbi gjysma e tyre kanë shpenzuar më shumë se 1 milion juanë (147,620 dollarë) në këtë sektor, me disa që kanë investuar më shumë se 5 milion juanë.

Sistemi kërkon një investim të akumuluar prej rreth 10 milionë juanë për të ndërtuar një sistem të plotë të patologjisë digjitale dhe periudha e ndërtimit mund të jetë e gjatë, thanë ekspertët.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në vitin 2022, rreth 23 për qind e konsultimeve klinike në distancë u raportuan se kishin përdorur patologji digjitale, thuhet në letrën e bardhë.

Kombi po kalon një transformim nga diagnoza patologjike tradicionale në patologji digjitale.  Për spitalet që kanë krijuar tashmë një sistem të patologjisë digjitale, skenari i aplikimit dhe shkalla e përdorimit ka ardhur në rritje dhe shkalla e depërtimit të patologjisë digjitale pritet të rritet më tej, thuhet në letrën e bardhë.

Shumica e mjekëve të anketuar vlerësuan sistemin e patologjisë digjitale të vendit, duke deklaruar se ai rrit shumë efikasitetin dhe saktësinë e diagnozës patologjike, optimizon kurbën e të mësuarit dhe shkurton periudhat e trajnimit, tha ai.

"Me zhvillimin e teknologjive digjitale, patologjia digjitale do të bëhet e zakonshme në industri. Produkte të tilla si shfletuesit e imazheve të patologjisë digjitale dhe sistemet e ndihmës diagnostikuese të aktivizuara me AI pritet të aplikohen gjerësisht," tha Zhang Jing, një ekspert i pajisjeve mjekësore në VBData .cn, një platformë shërbimi shëndetësor me bazë në Chongqing.

"Duke parë mundësinë në oqeanin blu, disa kompani vendase po përdorin produkte patologjike digjitale të aktivizuara me AI," tha Zhang.

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Kompania e teknologjisë mjekësore DM Intelligence me bazë në Guangzhou, provincën Guangdong, është fokusuar në patologjinë digjitale për vite me radhë dhe po mendon një raund të ri investimesh. Fondet janë për marketingun e produkteve ekzistuese dhe eksperimentet klinike të një sistemi të ndihmës diagnostike të aktivizuar me AI për kancerin e gjirit.

 "Patologjia digjitale është e rrënjosur thellë në sistemin e kujdesit shëndetësor të vendit. Sistemi i patologjisë digjitale është bërë një mjet i domosdoshëm për spitalet, qendrat e testimit të palëve të treta, qendrat për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve dhe institucionet kërkimore shkencore," tha Fan Yujun, themeluesi i Jinan  Danjier, një ndërmarrje vendase e patologjisë digjitale.

Në vitin 2010, Fan prezantoi kompaninë hungareze 3DHISTECH Ltd - markën e parë të patologjisë digjitale të vetëzhvilluar në botë  dhe në Kinë.  Lëvizja zgjeroi shumë horizontet e patologëve vendas dhe stimuloi modelet e tyre të të menduarit digjital.

Midis 2013 dhe 2019, falë zhvillimit të zgjidhjeve të lidhura të telekomit, u desh më pak kohë që ekspertët mjekësorë të hapnin imazhe gjatë konsultimeve në internet.  Gjatë kësaj periudhe, sektori i patologjisë digjitale të Kinës ka parë hapa të mëdhenj në zhvillim.

"Ka më shumë përmirësime dhe transformime në sektor midis 2020 dhe 2025. Intelektualizimi dhe digjitalizimi i plotë po bëhen shtylla kryesore," tha Fan.

Tang Dajie, studiues i ftuar në Universitetin Wuhan, tha se sektori ka ende shumë hapësirë për përmirësim.

"Një platformë universale për të integruar të dhënat e mëdha mjekësore është e nevojshme për të rritur optimizimin e sistemit të patologjisë digjitale të aktivizuar me AI. Ligjet dhe rregulloret duhet të jenë gjithashtu në fuqi për të shmangur keqpërdorimet mjekësore," tha Tang.