Covid-19/ OBSH: HBV.1.5 nënvarianti më ngjitës deri më tani
2023-01-08 16:30:00

OBSH (Foto Foxnews)

OBSH (Foto Foxnews)

 

Një nënvariant i ri i koronavirusit HBV.1.5, i cili po përhapet me shpejtësi në shumë vende dhe tenton të bëhet dominues, është më ngjitësi deri tani, deklaroi epidemiologia Maria Van Kerkhove e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH). Sipas saj, nënvarianti i ri i Omicron është zbuluar tashmë në 29 vende. Lloji i ri ka mutacione që e lejojnë atë të infektojë dhe të shumohet shpejt, shkruan “RTSH”.

“Jemi të shqetësuar për avantazhin e saj në transmetim. Veçanërisht në disa vende në Europë dhe Amerikën e Veriut, kryesisht në SHBA-në verilindore, HBV.1.5 ka zëvendësuar me shpejtësi variantet e tjera qarkulluese”,- tha ajo.

Vlerësohet se, për shkak të HBV.1.5, infeksionet në SHBA po dyfishohen çdo dy javë ose më shumë. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësojnë se HBV.1.5 ishte përgjegjës për rreth katër në dhjetë (40.5%) infeksione të reja me koronavirus në SHBA në fund të dhjetorit, nga vetëm 4% në fillim të dhjetorit, ndërsa një rritje dhe pranime në spitalet amerikane të pacientëve me Covid-19.

VCG

Edhe pse më ngjitës, aktualisht është e paqartë nëse HBV.1.5 është më i rrezikshëm për sa i përket simptomave dhe ashpërsisë së sëmundjes. Deri më tani, sipas Kerchowe, nuk ka asnjë provë që ashpërsia ka ndryshuar me HBV.1.5.

OBSH-ja e konsideron të rëndësishme monitorimin e përhapjes së tij, pasi në muajin e fundit ka pasur një rritje prej 15% të vdekjeve nga Covid-19 ndërkombëtarisht.

Bazuar në të dhënat e deritanishme, simptomat e HBV.1.5 janë afërsisht të ngjashme me ato të nënvarianteve të mëparshme të Omicron, megjithëse kjo duhet të konfirmohet nga shkencëtarët. Duket se shumica e njerëzve me HBV.1.5 kanë simptoma të ngjashme me ftohjen.

Shkencëtarët britanikë mendojnë se ka të ngjarë - megjithëse jo e sigurt - që HBV.1.5 të shkaktojë një valë të re të Covid-19 deri në fund të janarit. Por sipas profesorit Wendy Barclay nga “Imperial College London”, nuk ka asnjë provë që HBV.1.5 mund të prishë masivisht mbrojtjen nga virusi. (Irma)