Ministri thekson stabilizimin e ekonomisë industriale dhe rritjen e avantazheve
2023-01-04 16:14:35

Ministri kinez i Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit deklaroi se gjatë vitit të kaluar ministria ka kërkuar përpjekje të gjithanshme për të stabilizuar rritjen industriale, si dhe ka ndërmarrë masa të shumta mbështetëse për të përballuar goditjen e faktorëve të ndryshëm përtej pritshmërive. Sipas tij, ministria do të fokusohet në pasjen e më shumë burimeve për ndërmarrjet prodhuese për t'i ndihmuar ato të arrijnë një zhvillim të nivelit të lartë, të zgjuar dhe të gjelbër, duke përmirësuar shërbimet për projektet kryesore të investuara nga jashtë në sektorin e prodhimit dhe duke zgjeruar në mënyrë aktive konsumin.

Xinhua

Xinhua

Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit të Kinës (MIIT) ka kërkuar përpjekje të gjithanshme për të stabilizuar rritjen industriale, duke bërë thirrje për më shumë hapa për të përshpejtuar ndërtimin e një sistemi modern industrial, për të forcuar hallkat e dobëta në zinxhirët industrialë dhe për të promovuar ekonominë digjitale.

Gjatë vitit të kaluar, ministria ka ndërmarrë masa të shumta mbështetëse për të përballuar goditjen e faktorëve të ndryshëm përtej pritshmërive, tha Jin Zhuanglong, ministër i Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit, në një intervistë për “Xinhua”.

Ministri tha se sektori industrial ka vazhduar të shërbejë si gur themeli i tregut makroekonomik, duke cituar shifra që tregojnë se vlera totale e shtuar e ndërmarrjeve industriale kineze mbi një madhësi të caktuar regjistroi rritje prej 3.8 për qind në baza vjetore në 11 muajt e parë të vitit 2022.

Pavarësisht vështirësive aktuale me funksionimin, avantazhet e ekonomisë industriale të Kinës për një sistem të plotë industrial dhe kërkesë të fortë të brendshme janë ende të spikatura, tha Jin.

Sipas tij, përgjigjja e optimizuar ndaj Covid-19, e kombinuar me politikat ekzistuese dhe ato në rritje, do të rrisë besimin e tregut, me vitalitetin e subjekteve të tregut, potencialin e konsumit dhe forcën lëvizëse të përmirësimit industrial të çliruar në mënyrë efektive.

“Ne kemi besimin, kushtet dhe aftësinë për të promovuar një rimëkëmbje të qëndrueshme të ekonomisë industriale”,- tha ministri, i cili theksoi se Kina do të ndërmarrë hapa për të stabilizuar rritjen industriale me fokus në industritë dhe fushat kryesore.

“Do të futen politika të synuara për të nxitur rritjen e qëndrueshme të industrive si automobilat dhe elektronikën, ndërkohë që duhen bërë përpjekje për të kultivuar pika të reja rritjeje në energjinë e re, materiale të reja dhe industri të tjera në zhvillim”,- shtoi ministri.

nga VCG

nga VCG

Ministria do të fokusohet në pasjen e më shumë burimeve për ndërmarrjet prodhuese për t'i ndihmuar ato të arrijnë një zhvillim të nivelit të lartë, të zgjuar dhe të gjelbër, duke përmirësuar shërbimet për projektet kryesore të investuara nga jashtë në sektorin e prodhimit dhe duke zgjeruar në mënyrë aktive konsumin.

Për të përshpejtuar ndërtimin e sistemit industrial modern, ministri Jin nxiti përpjekjet për të identifikuar hallkat e dobëta në teknologjitë kryesore dhe thelbësore, si dhe komponentët dhe pjesët e zinxhirëve kryesorë industrialë të prodhimit të vendit, dhe për të mbledhur së bashku burimet për të trajtuar problemet, në mënyrë që zinxhirët e mëdhenj industrialë janë më të pavarur dhe më të kontrollueshëm.

Ndërkohë, duhet të bëhen përpjekje për të forcuar statusin udhëheqës të industrive ku Kina shkëlqen, tha ministri. Vendi do të ndërmarrë hapa për të siguruar që industria e automjeteve me energji të re të lulëzojë dhe do të adoptojë një qasje të orientuar nga tregu për të mbështetur ndërmarrjet kryesore që të bëhen më të forta dhe më të mëdha, duke nxitur zhvillimin e industrive mbështetëse, theksoi ministri.

Sipas tij, vendi do të ngrejë në mënyrë të gjithanshme konkurrencën e industrisë fotovoltaike dhe do të çojë përpara zhvillimin cilësor të industrisë së ndërtimit të anijeve.

Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit të Kinës do të ofrojë mbështetje më të madhe për të promovuar zhvillimin me cilësi të lartë të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, pasi ato ende përballen me sfida të vështira në ruajtjen e operacioneve të qëndrueshme, sipas Jin.

Në një përpjekje për të nxitur zhvillimin e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme, Kina do të përpiqet të sigurojë që numri i atyre që kanë specializim, përsosje dhe inovacion të kalojë 80.000 deri në fund të vitit 2023, ndërsa ai i firmave “gjigante të vegjël”, - duke iu referuar ndërmarrjet e vogla në fazën e tyre të hershme të zhvillimit dhe duke u fokusuar në teknologjitë e nivelit të lartë - të kalojë 10.000.

Ndërsa vuri në dukje rolin e rëndësishëm të ekonomisë digjitale në nxitjen e rritjes ekonomike dhe ndërtimin e sistemit modern industrial, ministri theksoi përparimin që Kina ka arritur në avancimin e përmirësimit digjital të sektorit industrial.

nga VCG

nga VCG

Kina ka ndërtuar objektet e rrjetit më të madh dhe teknologjikisht të avancuar në botë, duke mbuluar 500 milionë familje me fibra optike, me afro 2.3 milionë stacione bazë 5G.

Ministri bëri thirrje për përshpejtimin e ndërtimit të infrastrukturës digjitale, promovimin e zhvillimit inovativ të industrisë digjitale dhe thellimin e transformimit digjital të sektorit të prodhimit.

Kina është zotuar të ndërtojë grupe industriale digjitale të klasit botëror dhe një grup fabrikash inteligjente lider në botë dhe zinxhirë furnizimesh inteligjente, mes përpjekjeve të vendit për të zhvilluar ekonominë digjitale, tha ministri.