Studimi: Ilaçi oral kinez për Covid-19 po aq efektiv sa Paxlovid
2022-12-30 16:52:34

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Një agjent antiviral oral i quajtur VV116, i cili është një ilaç i fuqishëm anti-Covid, është po aq efektiv sa Paxlovid në rritjen e shpejtësisë së rikuperimit klinik, sipas një studimi shkencor të botuar në “New England Journal of Bar”, citon “Xinhua”.

Ilaçi anti-koronavirus i zhvilluar nga Kina ka treguar performancë të përmirësuar gjatë fillimit të hershëm të infeksioneve Omicron. Zhvilluesit e tij përfshijnë disa institute nën Akademinë Kineze të Shkencave.

Më parë, një studim paraprak në shkallë të vogël tregoi një kohë më të shkurtër të përhapjes së virusit te pacientët me Covid-19 që morën VV116 brenda pesë ditëve pas testit të parë pozitiv sesa në ata që morën kujdes të rregullt.

Ata në grupin e trajtimit, të cilët morën VV116 brenda pesë ditëve nga testi i tyre i parë pozitiv, kishin një kohë mesatare të përhapjes së virusit prej 8.56 ditësh, ndërsa ata në grupin e kontrollit kishin një kohë mesatare prej 11.13 ditësh.

Në studimin e ri, në një provë të rastësishme të fazës 3 gjatë shpërthimit të shkaktuar nga varianti Omicron, koha mesatare për rikuperimin e qëndrueshëm klinik për grupin VV116 ishte katër ditë, krahasuar me pesë ditë për ata që merrnin Paxlovid.

Në mesin e të rriturve me Covid-19 të butë deri në mesatar, të cilët ishin në rrezik progresi, në shtatë spitale në Shangai, VV116 nuk ishte inferior ndaj Paxlovid ose Nirmatrelvir-Ritonavir dhe tregoi më pak shqetësime për sigurinë, sipas studimit.

Meqenëse oferta globale e Paxlovid aktualisht po bie në mungesë të kërkesës, VV116 mund të konsiderohet një opsion më i mirë, thanë studiuesit. (Irma)