Kërkesa për qira në Kullën e Shangait pasqyron besimin në vend
2022-12-28 15:42:08

Ekspertët e shikojnë si shenjë besimi të kompanive të huaja kërkesën e lartë për të pasur ambiente në Kullën e Shangait, ndërtesën më të lartë në Kinë. Kompanitë e huaja tani përbëjnë 41 për qind të hapësirës së dhënë me qira, ndërsa norma ishte vetëm 9 për qind në fillim të vitit 2019. Rreth 80 për qind e hapësirës së zyrave në ndërtesën 632 metra të lartë është dhënë me qira deri më tani, ndërsa shkalla e zënies së hapësirës komerciale është deri në 98 për qind, thonë ekspertët.

Shangai/nga VCG

Shangai/nga VCG

Kërkesa për qira në Kullën e Shangait pasqyron besimin në vend

Shkalla e papritur e lartë e prenotimit në Kullën e Shangait, rrokaqiellin më të lartë të Kinës, është një pamje e besimit të pandryshuar të kompanive të huaja në vend mes përpjekjeve të vazhdueshme për hapjen e mëtejshme, thanë zyrtarët dhe ekspertët e industrisë.

Rreth 80 për qind e hapësirës së zyrave në ndërtesën 632 metra të lartë është dhënë me qira deri më tani, ndërsa shkalla e zënies së hapësirës komerciale është deri në 98 për qind, tha Yan Ming, zëvendësmenaxheri i përgjithshëm i “Shanghai Tower Construction & Development Co”.

Ndërsa ekonomia botërore është përballur me shumë erëra të kundërta që nga fillimi i pandemisë Covid-19 në fillim të vitit 2020, performanca e qiradhënies në Kullën e Shangait ka kundërshtuar trendin. Qendra financiare në Shangain lindor, e pozicionuar në Lujiazui, ka dhënë gati 60.000 metra katrorë të hapësirës së saj të zyrave me qira për 78 qiramarrës gjatë dy viteve e gjysmë të fundit, tha Yan.

Kompanitë e huaja tani përbëjnë 41 për qind të hapësirës së dhënë me qira, ndërsa norma ishte vetëm 9 për qind në fillim të vitit 2019. Rreth 30 për qind e qiramarrësve të ndërtesës janë kompani të “Fortune 500”, shtoi Yan.

Shangai/nga VCG

Shangai/nga VCG

Prania e liderëve të industrisë ndërkombëtare, si “JP Morgan” dhe “Allianz”, ka treguar besimin e fortë të kompanive të huaja në tregun kinez, i cili është i pandashëm nga përpjekjet e vazhdueshme të Kinës për të çuar përpara hapjen e nivelit më të lartë, tha ai.

Në Konferencën Qendrore të Punës Ekonomike, në mesin e dhjetorit, tërheqja dhe përdorimi i kapitalit të huaj përmes përpjekjeve më të mëdha u rendit si një nga prioritetet në axhendën ekonomike të vendit.

Kompanitë financiare përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të qiramarrësve të “Shanghai Tower”, një numër i madh i të cilëve po planifikojnë të rrisin hapësirën e tyre me qira të nxitur kryesisht nga përpjekjet e vendit drejt hapjes më të madhe, tha Yan.

“BNP Paribas”, e cila mori me qira 8700 metra katrorë hapësirë zyre në ndërtesë në fund të vitit të kaluar, tashmë po përgatitet të marrë me qira më shumë hapësirë në këtë ndërtesë historike, sipas shefit ekzekutiv të Bankës Franceze në Kinë, C.G. Lai.

Shangai/nga VCG

Shangai/nga VCG

Të qenit në Lujiazui është thelbësore pasi “BNP Paribas” po synon të rrisë investimet e saj në Kinë dhe të kërkojë rritje të konsiderueshme atje, tha Lai.

“JP Morgan” mori me qira 8000 m2 kur u zhvendos në “Shanghai Tower” në fillim të vitit 2019, dhe hapësira e saj e zyrës atje tani është rritur në 26.000 m2, pasi kompania zgjeroi biznesin e saj në Kinë duke marrë licenca biznesi për banka tregtare, letra me vlerë dhe prona në vend.

Kompanitë kryesore financiare ndërkombëtare që vendosin të qëndrojnë në Lujiazui mund të përfitojnë nga gjithashtu nga zinxhiri i pjekur industrial i ndërtuar tashmë në zonë, tha Yan.

Tri kompanitë kryesore të menaxhimit të aseteve në botë, “BlackRock”, “Vanguard” dhe “Fidelity International”, kanë hapur zyra në Lujiazui.

Lu Yan, shefja e kërkimit për ofruesin e shërbimeve të pasurive të paluajtshme “CBRE” në Kinë, tha se në Lujiazui tani gjenden më shumë se 6000 kompani financiare nga brenda dhe jashtë vendit, si dhe selitë rajonale të 120 kompanive shumëkombëshe. Rreth 70 për qind e kompanive financiare, kompanive të menaxhimit të aseteve, bankave dhe siguruesve fillimisht zgjedhin Lujiazui nëse dëshirojnë të krijojnë biznese në Shangai, tha ajo.

Sipas Komisionit Komunal të Tregtisë së Shangait, deri në fund të shtatorit në qytet numëroheshin selitë rajonale të 877 kompanive shumëkombëshe, 64 për qind më shumë nga fundi i vitit 2015.

Sipas “CBRE”, rreth 86.6 për qind e ndërtesave tregtare në Lujiazui janë dhënë me qira deri më tani. “Lujiazui është vendi më i mirë për institucionet financiare për të rritur biznesin e tyre në Kinë”,- tha Lu.

Shangai/nga VCG

Shangai/nga VCG