Përmirësimi i dronëve UAV në segmentet kryesore industriale
2022-12-19 19:57:03


Prodhuesit kinezë po rrisin përpjekjet në fushën e sigurisë publike, bujqësisë, si dhe ndihmën ndaj fatkeqësive

 Mjetet ajrore pa pilot, të njohura gjerësisht si dronë dhe shpesh të përdorura si artikuj elektronikë të konsumit, po zgjerojnë aplikimin e tyre në një gamë më të gjerë segmentesh pasi prodhuesit kryesorë kinezë të dronëve kanë rritur përpjekjet për të zhvilluar një shumëllojshmëri dizajnesh, duke aspiruar të marrin drejtimin në mes të konkurencës së egër, thanë ekspertët e industrisë.

Ata shtuan se dronët specifikë të industrisë po luajnë një rol kritik në fuqizimin e kompanive në segmente të ndryshme për të përmirësuar efikasitetin e punës, duke adresuar mungesën e fuqisë punëtore bujqësore në disa vende dhe duke përmirësuar të gjitha sferat e jetës.

Shkalla e tregut të dronëve civilë të Kinës ishte rritur nga 7.9 miliardë juanë (1.14 miliardë dollarë) në 2017 në 36.1 miliardë juanë në 2020, me shkallën e rritjes vjetore të përbërë që arriti në 65.9 përqind, sipas një raporti të lëshuar nga firma kërkimore AskCI Consulting me bazë në provincën Shenzhen të provinces  Guangdong.  Shifra pritet të arrijë në 45.3 miliardë juanë këtë vit.

Dronët civilë përfshijnë pajisje të nivelit të konsumatorit dhe të nivelit të industrisë.  Në sektorin e elektronikës së konsumit, dronët përdoren kryesisht në fotografimin nga ajri, ndërsa aplikimet industriale të dronëve po shohin kërkesa të mëdha në Kinë, thanë ekspertët.

Aktualisht, dronët janë përdorur gjithnjë e më shumë për industri të ndryshme, duke përfshirë bujqësinë, rilevimin dhe hartografimin gjeologjik, inspektimet e energjisë elektrike, të naftës dhe tubacioneve të naftës, transportin, ndërtimin, sigurinë publike dhe madje edhe lehtësimin e fatkeqësive.

DJI, prodhuesi më i madh komercial i dronëve në botë për nga pjesa e tregut, ka investuar shumë në dronët e nivelit të industrisë, të cilët kanë dëshmuar zhvillim të shpejtë në fushat e bujqësisë, energjisë, hartave dhe sigurisë publike dhe kanë krijuar vlera të mëdha ekonomike dhe sociale, tha Zhang Xiaonan, drejtor strategjik i DJI.

 Deng Kaiqiang, një inxhinier i zgjidhjeve të larta të DJI, tha se kompania ka përdorur drone për të kryer digjitalizimin tredimensional të trashëgimisë kulturore kombëtare, një lëvizje që do të japë kontribut në ruajtjen, restaurimin dhe kërkimin e trashëgimisë kulturore dhe relikeve historike.

Deng tha se u deshën vetëm dy orë që dronët të përfundonin skanimin digjital të pikturave shkëmbore Huashan në rajonin autonom Guangxi Zhuang  dhe më pak se një ditë për të realizuar modelimin, i cili rivendosi shpejt strukturën e pikturave shkëmbore, duke përmirësuar kështu në masë të madhe efikasitetin e  rilevimi dhe hartografimi.

Ndërkohë, me lulëzimin e digjitalizimit, inteligjencës artificiale, internetit të gjërave dhe teknologjive të tjera digjitale, aplikimi i pajisjeve të avancuara dhe inteligjente pa pilot në shpëtimin emergjent është bërë i zakonshëm.

"Shfaqja e dronëve të nivelit të industrisë ka riformuar jetën e njerëzve dhe mënyrat e prodhimit, si dhe ka promovuar zhvillimin e industrive të ndryshme. Drone të tillë jo vetëm që kanë ndihmuar punëtorët e vijës së parë të rrisin efikasitetin e punës, por gjithashtu kanë mbrojtur jetën e tyre në momente kritike," tha Zhang. 

Në vitin 2017, DJI vendosi të vendosë dronë në fushat e sigurisë publike, zjarrfikjes dhe shpëtimit emergjent.  Ajo krijoi një aleancë reagimi emergjent në vitin 2020 dhe ka marrë pjesë në më shumë se 300 aktivitete shpëtimi në mbarë vendin, si gjatë fatkeqësisë së përmbytjeve në provincën Henan në korrik 2021, rrëshqitjeve të dheut në provincën Qinghai në gusht dhe zjarrit pyjor në Chongqing  në gusht.

Kompania me bazë në Shenzhen i ka kushtuar një vëmendje të madhe dronëve të sektorit bujqësor me shpresën për të ndihmuar fermerët të përmirësojnë efikasitetin e mbjelljes së farave dhe spërkatjes së plehrave dhe pesticideve, si dhe të rrisë raportin e përdorimit të pajisjeve bujqësore inteligjente.

Forca e fermës së DJI filloi në nëntor 2015, kur lëshoi dronin e saj të parë bujqësor, MG-1, duke shënuar diversifikimin e saj në segmentin industrial.  Kompania është pozitive për perspektivat për dronët e fermave pasi kërkesa për pajisje të tilla është rritur dhe e gjithë industria është në modalitetin e shpërthimit.

Në nëntor, DJI lançoi produktet e saj më të fundit të dronëve bujqësore, T50 dhe T25, të cilat kanë kapacitete ngarkimi të përmirësuara dhe sisteme radarësh për shmangien e pengesave për të rritur efikasitetin dhe saktësinë e punës.  Operatorët e dronëve që përdorin dronët T50 mund të spërkasin pesticide mbi rreth 21 hektarë tokë bujqësore në orë.

Qeveria kineze ka nxjerrë politika për të promovuar përdorimin e makinerive moderne bujqësore, të cilat nxisin aplikimin e dronëve në bujqësi.  Që nga shtatori, dronët bujqësore të DJI ishin shitur në më shumë se 100 vende dhe rajone, me shitjet e akumuluara që arritën në 200,000 njësi në mbarë botën.

Zhang tha se kompania pret të promovojë më tej përdorimin e dronëve në të gjitha sferat e jetës.  "Dronët e nivelit të industrisë janë ende në fazën fillestare. Megjithatë, me popullarizimin e teknologjive të ngjashme, aplikimi i tyre do të jetë më i gjerë në të ardhmen."

Përveç kësaj, ndërsa kërkesa për operatorë të aftë të dronëve vazhdon të rritet, DJI ka shtuar përpjekjet për të ofruar kurrikula të dedikuara trajnimi dhe shërbime trajnimi në shkallë.  Ajo ka themeluar Qendrën e Trajnimit të Sistemit Ajror pa pilot, të quajtur UTC, e cila është krijuar për t'u ofruar operatorëve individualë dhe komercialë të dronëve trajnim profesional në klasë dhe në terren.

"Aplikimi i dronëve në industri është i dobishëm për DJI për të përmirësuar teknologjinë e saj dhe suksesi i saj në tregun e dronëve të konsumit do ta ndihmojë DJI të zgjerojë më tej fushat e aplikimit industrial," tha Pan Xuefei, një analist i lartë në firmën e kërkimit të tregut International Data Corp.

Pan tha se aktualisht, aplikimi i dronëve industrialë është ende në një fazë të hershme zhvillimi dhe "na duhet ende kohë për të parë aplikimin në shkallë të gjerë të dronëve në sektorë të ndryshëm".

Të dhënat nga Instituti i Kërkimeve të Industrisë Qianzhan me bazë në Shenzhen thanë se segmenti i dronëve industrialë ka dëshmuar rritje shpërthyese në Kinë vitet e fundit, me të ardhurat nga shitjet e parashikuara të rriten nga 27.3 miliardë juanë në 2020 në 265.8 miliardë juanë në 2026.

"Kina është në krye të dronëve të teknologjisë së fundit specifike për fermat, të cilët janë dronët me rritje më të shpejtë dhe më të përdorur në industri", tha Yang Jincai, drejtor i Shoqatës së Industrisë së Mjeteve Ajrore Pa pilot në Shenzhen, duke shtuar  se ai është bullgar për perspektivat për dronët bujqësore.

Dronët kanë luajtur gjithashtu një rol jetik dhe pozitiv në luftën kundër përhapjes së COVID-19 si spërkatja e dezinfektuesve, si dhe shpërndarjen e furnizimeve kritike gjatë pandemisë.  Yang shtoi se tregu i dronëve industrialë ka një potencial të madh rritjeje, me aplikime të gjera në bujqësi, transportin e mallrave, patrullimet e linjave të energjisë dhe punën e shpëtimit emergjent.

Prodhuesit e tjerë vendas të dronëve kanë rritur gjithashtu përpjekjet për të hyrë në tregjet jashtë shtetit, të cilat kanë treguar kërkesë në rritje për pajisje dhe teknologji bujqësore të avancuara dhe inteligjente.

XAG, prodhuesi më i madh i dronëve bujqësor në Kinë për nga pjesa e tregut, tha se shitjet e tij jashtë shtetit kanë ruajtur rritje të shpejtë pavarësisht rigjallërimit të pandemisë COVID-19 dhe mosmarrëveshjeve tregtare ndërkombëtare këtë vit.

Të ardhurat nga tregjet jashtë shtetit u rritën me 260 për qind nga viti në vit në gjysmën e parë, ndër të cilat shitjet në Amerikën Latine dhe Azinë Juglindore u rritën përkatësisht me 382 për qind dhe 279 për qind në bazë vjetore gjatë kësaj periudhe, tha kompania.

Përshpejtimi i urbanizimit në Azinë Juglindore dhe Amerikën e Jugut në vitet e fundit ka sjellë një sërë problemesh, si humbja e fuqisë punëtore të angazhuar në bujqësi, duke nxitur kështu kërkesën e madhe për pajisje bujqësore inteligjente.

"Mungesa e fuqisë punëtore bujqësore është bërë një problem afatgjatë për shumë vende. Shpresojmë të sjellim më shumë pajisje bujqësore pa pilot në tregjet jashtë shtetit përmes punës me partnerë dhe shpërndarës vendas," tha Justin Gong, bashkëthemelues i XAG në një intervistë të mëparshme. 

Gong tha se fermerët në Brazil, Ekuador, Kili dhe vende të tjera të Amerikës së Jugut me terren kompleks i kushtojnë më shumë rëndësi fleksibilitetit dhe saktësisë së spërkatjes dhe dronët e fermave përdoren kryesisht në plantacionet e bananeve, kakaos, kafesë dhe kallam sheqerit.

“Në vitet e ardhshme, ne presim që dronët bujqësorë të përdoren në një shkallë më të madhe në Azinë Juglindore, Evropën Lindore dhe Amerikën e Jugut", shtoi ai. Pajisjet bujqësore pa pilot të kompanisë janë shitur në 50 vende dhe rajone, si Vietnami, Kamboxhia, Japonia, Brazili, Zvicra, Australia, Mbretëria e Bashkuar dhe Gjermania.

Përveç kësaj, për të trajtuar rastet në rritje të zjarreve në ferma, kullota dhe pyje të shkaktuara nga moti i thatë, departamentet lokale të zjarrit në Brazil miratuan dronët XAG në stërvitjet kundër zjarrit në gusht.  Dronët, të cilët spërkasin për ngadalësimin e zjarrit, mund të ndalojnë përhapjen e flakëve në kohë, të kontrollojnë në mënyrë efikase zjarret dhe të përmirësojnë sigurinë e zjarrfikësve.

Prodhuesit e dronëve duhet të përmirësojnë shërbimet pas shitjes në tregjet jashtë shtetit dhe të forcojnë bashkëpunimin me shoqatat globale të industrisë së dronëve në një përpjekje për të kultivuar pilotë profesionistë dhe për të krijuar mundësi shtesë pune për vendasit, shtoi Yang.

Dronët bujqësorë kanë luajtur një rol jetik në promovimin e "bujqësisë së zgjuar" në mbarë botën, tha Lan Yubin, një profesor nga Universiteti Bujqësor i Kinës Jugore.  Ai vuri në dukje se teknologjitë e dronëve janë rritur shumë shpejt dhe konkurrenca e ashpër në tregun e dronëve po i ul çmimet vazhdimisht.

Jason Low, analist nga kompania e kërkimit të tregut Canalys, tha se kompanitë kryesore të dronëve po përqendrohen në dronët profesionistë dhe të nivelit të industrisë, duke shpenzuar një pjesë të madhe të investimit të tyre në zhvillimin e platformave softuerësh dhe harduerësh dhe duke tërhequr zhvilluesit për të krijuar aplikacione dhe raste të reja përdorimi për  dronët e tyre.