Shiu i meteorëve Geminids 2022, me kulmin më 14 dhjetor
2022-12-12 15:41:17

Foto: VCG

Mbani një sy në qiell gjatë javës së ardhshme dhe përgatituni për shiun meteoroid të vitit, Geminids, shkruan “CGTN”.

Shiu i meteorëve Geminids është aktiv prej 4 dhjetorit dhe do të zgjasë deri në datën 17. Parashikohet të arrijë kulmin e tij në mbrëmjen e 13 dhjetorit deri në paraagim të datës 14.

Konsiderohet si shiu vjetor më i mirë dhe më i besueshëm i meteorëve, pasi prodhon afërsisht 100-150 meteorë në orë gjatë aktivitetit të pikut dhe kushteve përfundimtare të motit.

Ndryshe nga shirat e tjerë të meteorëve që mund të gjurmohen në një kometë aktive, Geminidët janë unikë pasi vijnë nga mbeturinat e një asteroidi afër Tokës të njohur si 3200 Phaethon. Shiu i meteorëve është emërtuar pasi meteorët e tij dukej se vinin nga rrezatuesi në konstelacionin e Binjakëve.

Binjakët mund të shihen nga shumica e botës. Megjithatë, ajo shihet më së miri nga vëzhguesit në hemisferën veriore. (Fatosi)