Instituti ndërkombëtar: SHBA dominon shitjet globale të armëve
2022-12-07 17:08:49

nga VCG

nga VCG

Kompanitë e Shteteve të Bashkuara dominojnë shitjet globale të armëve, sipas një raporti të Institutit Ndërkombëtar të Kërkimit të Paqes në Stokholm. Shitjet e armëve të 40 kompanive amerikane në listën e 100 kompanive më të mira të armëve në botë arritën në 299 miliardë dollarë amerikanë në vitin 2021, një rënie e lehtë prej 0.9 për qind krahasuar me vitin 2020, citon “Xinhua” raportin. Që nga viti 2018, pesë kompanitë më të mëdha të armëve në botë kanë qenë të gjitha me bazë në Shtetet e Bashkuara.

Në raport thuhet gjithashtu se një valë e fundit e bashkimeve dhe blerjeve në industrinë e armëve të SHBA-së vazhdoi në vitin 2021.

Në nivel global, pavarësisht sfidave të zinxhirit të furnizimit, shitjet e armëve dhe shërbimeve ushtarake nga 100 kompanitë më të mëdha në industri arritën në 592 miliardë dollarë amerikanë në vitin 2021, një rritje prej 1.9 për qind krahasuar me vitin 2020 në terma realë. (Elona)

nga VCG

nga VCG