Kina forcon mbështetjen e politikave financiare për të mbështetur tregun e banesave
2022-11-27 13:10:27

nga VCG

nga VCG

Autoritetet financiare të Kinës po rritin mbështetjen e politikave për tregun e banesave për të lehtësuar zhvillimin e qëndrueshëm dhe të shëndetshëm të sektorit të pasurive të paluajtshme.

Banka Popullore e Kinës (PBOC) dhe Komisioni Rregullator i Bankave dhe Sigurimeve të Kinës nxorën një udhëzues me 16 hapa, duke u zotuar të stabilizojnë ofertën e kredisë për zhvillimin e pasurive të paluajtshme dhe të mbështesin kërkesën e arsyeshme për kredi individuale për banesa, shkruan “Xinhua”.

Mbështetja do t'u jepet dy bankave të politikave për dhënien e kredive specifike për huamarrësit e kualifikuar për të siguruar ofrimin e projekteve të strehimit, vuri në dukje udhëzimi.

Bankat komerciale inkurajohen të japin kredi për blerjen e projekteve të pasurive të paluajtshme në një mënyrë të kujdesshme dhe të rregullt, ndërkohë që blerësit e banesave mund të gëzojnë zgjatje shlyerjeje për kreditë e tyre për banesa në rrethana të caktuara.

Sipas udhëzimit, banesa është për të jetuar, jo për spekulime, dhe bëri thirrje për masa specifike të qytetit.

PBOC ka lëshuar 200 miliardë juanë (rreth 28.09 miliardë dollarë amerikanë) kredi speciale për të siguruar përfundimin në kohë të projekteve të para-shitura të banesave dhe vendosjen e mjeteve të politikave strukturore për të inkurajuar pjesëmarrjen aktive të bankave tregtare.

Institucionet bankare, nën drejtimin rregullator, duhet të parandalojnë përforcimin prociklik të rreziqeve dhe të shmangin neverinë e tepërt të rrezikut, vuri në dukje Pan Gongsheng, zëvendësguvernator i PBOC.

Duke folur në një konferencë mbi biznesin e kredisë këtë javë, Pan bëri thirrje për zbatimin e mekanizmit afatgjatë për sektorin e pasurive të paluajtshme si dhe politikat e diferencuara të kredisë për strehimin për të përmbushur nevojat e njerëzve për strehim bazë dhe kushte të përmirësuara.

Ai u kërkoi huadhënësve që të studiojnë dhe zbatojnë me kujdes masat mbështetëse të rregullatorëve financiarë për sektorin e pasurive të paluajtshme për të garantuar një zhvillim të qëndrueshëm dhe të shëndetshëm të tregut të banesave. (Irma)