Përparimi i partneritetit gjithëpërfshirës strategjik Kinë-Itali
2022-11-25 11:41:01

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në një bisedë telefonike midis Këshilltarit të Shtetit dhe Ministrit të Jashtëm kinez Wang Yi dhe homologut të tij italian Antonio Tajani më 21 nëntor, Kina dhe Italia theksuan rritjen e bashkëpunimit në tregti, teknologji dhe financa për të çuar përpara marrëdhëniet dypalëshe. Duke shtyrë përpara lidhjet ekzistuese dhe duke injektuar një partneritet të ri strategjik, kjo mund të sjellë dividentë për popujt e të dy vendeve. Zgjerimi i partneritetit strategjik gjithëpërfshirës është çelësi për forcimin e bashkëpunimit në financa, tregti, ekonomi dhe teknologji.

Pikëpamjet e të dy ministrave të jashtëm vijnë në një moment të përshtatshëm. Marrëdhëniet dypalëshe kanë mbetur në një bazë të fortë që kur kryeministrja Giorgia Meloni fitoi zgjedhjet italiane në shtator 2022. Shkëmbimi i saj me Presidentin Xi Jinping në margjinat e samitit të G20 në Bali, siguroi udhëzim strategjik për zhvillimin e marrëdhënieve, i cili përfshinte kapitalizimin në Komitetin qeveritar Kinë-Itali si një precedent historik për temat shkencore, mjedisore dhe rajonale me interes të përbashkët.

Një shembull i tillë i precedentëve historikë ishte në vitin 2013, kur Italia dhe Kina lëshuan një komunikatë të përbashkët me ish-ministren e Jashtme të Italisë Emma Bonino dhe Ministrin e Jashtëm Wang Yi, duke mbuluar fusha të tilla si shoqatat e përbashkëta prodhuese për çështje që lidhen me reformën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe rritjen e investimeve reciproke në biomjekësi, ndërtimin e anijeve, kërkimin e karburanteve hidrokarbure dhe efikasitetin e energjisë. Prandaj, fryma e Komitetit qeveritar Kinë-Itali duhet të vazhdojë në vitin 2022.

Trajektorja e lidhjeve tregtare ka qëndruar pozitive përpara luftës në Ukrainë. Tregtia Itali-Kinë arriti një rekord prej 73.95 miliardë dollarësh në vitin 2021, e cila u rrit me 34.1 për qind nga viti i kaluar. Me luftën e Ukrainës që ka një ndikim negativ në zinxhirët e furnizimit global dhe një krizë ekonomike të afërt në të gjithë Evropën, është thelbësore që marrëdhëniet dypalëshe të mbeten të ndërvarura, siç përmendet nga Ministri i Jashtëm Wang Yi, i cili vlerësoi të hënën Bashkimin Evropian si një partner strategjik gjithëpërfshirës i Kinës dhe inkurajoi sipërmarrjet italiane të investojnë në Kinë dhe anasjelltas.

Për më tepër, partneriteti gjithëpërfshirës strategjik mund të nxitet duke ndërtuar mbi besimin e ndërsjellë të rritur dhe mirëkuptimet historike. Krahas potencialit tregtar për të kompensuar goditjet negative ekonomike në nivel global, mund të nxirren mësime nga presidenti Xi Jinping dhe presidenti italian Sergio Mattarella duke theksuar në kërkimin e bazës së përbashkët dhe kufizimin e dallimeve gjatë mesazhit urimi të Presidentit Xi drejtuar homologut të tij italian për rizgjedhjen e tij si President i Italisë në shkurt 2022. Momenti pozitiv në nivel shtetëror në vitin 2022 duhet të çohet përpara në mungesë të politikës, detyrimit apo keqkuptimeve që të dy vendet të përfitojnë në planin afatgjatë.

Wang Yi ripohoi politikën e Kinës për Evropën: Orientimi i Pekinit drejt Romës është i qëndrueshëm dhe i ankoruar në hapjen e bashkëpunimit të favorshëm, siç është lejimi i eksporteve italiane që kontribuojnë në tranzicionin e energjisë dhe zhvillimin e gjelbër, për të përfituar nga aksesi i papenguar në tregun kinez. Pritet që administrata e Melonit të sigurojë që mjediset e biznesit të ndershëm, jo-diskriminues dhe transparent të promovohen në Itali, veçanërisht përmes projekteve infrastrukturore që janë nën Nismën “Një Brez, një Rrugë” (BRI).

Italia kishte nënshkruar  këtë nismë si shteti i parë i G7 që e kishte bërë këtë në 2019. Mundësi të shumta kanë rritur profilin e saj ekonomik, si ndërtimi i terminalit të parë gjysmë të automatizuar Vado Gateway në fund të vitit, i cili rriti pozicionin e saj të tregtisë detare në Europë.

Në dritën e rrethanave të ngutshme ekonomike globale në këtë vit, partneriteti strategjik gjithëpërfshirës mund të ndihmojë Italinë dhe Kinën të identifikojnë mundësi të tilla si kërkimi i Romës në vitin 2022 për të diversifikuar kërkesat e saj për energji. Kjo përfshin krijimin e projekteve të përbashkëta portuale lidhur me furnizime të mëdha me gaz të lëngshëm si pjesë e  nismës “Një brez, një rrugë”.

Partneriteti gjithëpërfshirës strategjik mund të forcohet nëse të dyja palët i shohin sistemet politike të njëra-tjetrës në një mënyrë më gjithëpërfshirëse. Bashkëpunimi duhet të jetë strategjik me theks më të madh në diplomacinë e fuqisë së butë për të kompensuar keqkuptimet.

Një shembull kryesor është Kina që mbështet Italinë për të pritur Lojërat Olimpike Dimërore dhe rrit fluturimet për shkëmbimin e personelit. Të tilla kuptime të nivelit bazë mund të plotësojnë shkëmbimet ekzistuese politike të nivelit të lartë për të siguruar që marrëdhënia të lulëzojë në fronte të shumta.

Duke zbatuar konsensusin e dy lidershipeve, duke përfituar nga tendencat pozitive tregtare dhe duke punuar drejt një bashkëpunimi të shëndoshë e apolitik, si Kina ashtu edhe Italia mund ta çojnë partneritetin e tyre strategjik gjithëpërfshirës ekzistues në lartësi të reja.