Presidenti i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së sheh rreziqe të mëdha bërthamore ndër dekada
2022-11-11 11:50:03

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Presidenti i Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, Csaba Korosi, paralajmëroi se bota po përballet me rreziqe të përhapjes bërthamore dhe katastrofës bërthamore që nuk janë parë në dekada.

Gjatë takimit plenar të Asamblesë së Përgjithshme mbi raportin e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) për vitin 2021, Korosi u bëri thirrje vendeve anëtare të bashkëpunojnë me mbikëqyrësin bërthamor të OKB-së për të garantuar sigurinë bërthamore, përcjell “Xinhua”.

Ngjarjet ndërkombëtare të vitit të kaluar patën një ndikim thelbësor në punën e IAEA. Zhvillimet e rënda e kanë detyruar atë t'i përgjigjet një grupi krejtësisht të ri rrethanash të pafavorshme, tha ai, duke shtuar se tendenca është e frikshme.

Konflikti në Ukrainë i ka rritur këto shqetësime dhe ka shkaktuar një krizë globale energjetike, duke i çuar çmimet në rritje. IAEA përpiqet të përmbushë kërkesat e këtij momenti me vendosmërinë e ekspertëve për të sjellë sigurinë dhe stabilitetin bërthamor në këtë kohë krizash të ndërlidhura, tha ai.

Korosi vuri në dukje se një mision i IAEA në Zaporizhzhia, Ukrainë, po punon gjatë gjithë kohës për të garantuar sigurinë e centralit bërthamor më të madh në Europë dhe për të parandaluar një fatkeqësi bërthamore.

Korosi u kërkoi të gjitha palëve të bashkëpunojnë plotësisht me IAEA për të garantuar sigurinë bërthamore dhe përsëriti rëndësinë e informacionit të paanshëm dhe faktik që IAEA ofron për shumë çështje bërthamore.

Shqetësimet për energjinë bërthamore nuk janë të kufizuara në një rajon. Lëvizjet për të gërryer regjimet e mospërhapjes bërthamore janë shumë të rrezikshme dhe përbëjnë një kërcënim të madh për paqen dhe sigurinë, tha ai.

Ndërsa më shumë vende i drejtohen energjisë bërthamore për të plotësuar nevojat e tyre, veçanërisht kur përballen me mungesa drastike të energjisë, përgjegjësia e IAEA për të siguruar që teknologjitë bërthamore të jenë të sigurta, të sigurta dhe të përdorura në mënyrë paqësore vetëm është rritur, tha Korosi. (Irma)