Kina dhe SHBA të rrisin komunikimin
2022-10-31 15:35:44


Foto: VCG

Presidenti Xi Jinping ka ripërsëritur rëndësinë e forcimit të komunikimit dhe bashkëpunimit midis Kinës dhe Shteteve të Bashkuara, duke thënë se në këtë mënyrë, dy vendet mund të kontribuojnë në stabilitet dhe siguri në një botë të trazuar.

Xi i bëri komentet në një mesazh urimi dërguar të mërkurën Komitetit Kombëtar për Marrëdhëniet SHBA-Kinë, ndërsa pritej galaja e tij vjetore në Nju Jork. Duke vënë në dukje se bota e sotme nuk është as e qetë dhe as paqësore, Xi nënvizoi nevojën që Kina dhe SHBA të intensifikojnë komunikimin dhe bashkëpunimin, i cili është i favorshëm për të shtuar stabilitetin dhe sigurinë në botë dhe gjithashtu ndihmon në promovimin e paqes dhe zhvillimit botëror.

“Kina është e gatshme të punojë së bashku me SHBA-në për të gjetur mënyrën e duhur për t'u marrë vesh në epokën e re mbi bazën e respektit të ndërsjellë, bashkëjetesës paqësore dhe bashkëpunimit të favorshëm, në mënyrë që të përfitojnë të dy vendet dhe e gjithë bota “ tha Xi.

Ai shprehu shpresën se Komiteti Kombëtar për Marrëdhëniet SHBA-Kinë dhe të gjithë ata që kujdesen dhe mbështesin marrëdhëniet  kino-amerikane do të vazhdojnë të luajnë një rol aktiv dhe të ndihmojnë në kthimin e marrëdhënieve dypalëshe në rrugën e zhvillimit të shëndoshë dhe të qëndrueshëm.

Mesazhi i Xi ishte një tregues i qartë i përpjekjeve të vazhdueshme të Kinës për të promovuar lidhjet dypalëshe, të cilat janë përkeqësuar vitet e fundit për shkak të strategjisë së kontrollit të Uashingtonit kundër Kinës. Presidenti i SHBA Joe Biden i dërgoi gjithashtu një mesazh urimi komitetit, duke shprehur vlerësimin e tij për përpjekjet e organizatës për të nxitur një lidhje më të madhe dhe "të mbështesë avancimin e interesave që prekin vendet tona dhe botën". “Të dy vendet tona kanë një rol të rëndësishëm në adresimin e sfidave globale të shekullit të 21-të, duke përfshirë trajtimin e krizës klimatike dhe forcimin e sigurisë shëndetësore në të gjithë globin”, tha Biden në mesazhin e tij.

"Këto sfida nuk njohin kufij dhe do të kërkojnë që bashkësia më e gjerë ndërkombëtare të bashkohet dhe secili prej nesh të bëjë pjesën tonë në ndërtimin e një të ardhmeje të sigurt, paqësore dhe elastike," tha ai.

Në një fjalim video, Henry Kissinger, ish-sekretari amerikan i shtetit, i cili ishte i përfshirë personalisht në negociatat për normalizimin e marrëdhënieve kino-amerikane gjysmë shekulli më parë, tha se marrëdhëniet SHBA-Kinë janë kritike për paqen dhe zhvillimin e botës dhe dy vendet janë të detyruara të bashkëjetojnë.

"Në përvojën time, asnjë lidhje nuk është më thelbësore për paqen dhe për përparimin e botës sesa marrëdhënia SHBA-Kinë," tha diplomati veteran 99-vjeçar. Ai paralajmëroi se një zhvendosje e marrëdhënieve SHBA-Kinë në konfrontime të vazhdueshme do të ketë pasoja praktike dhe se "një nga këto konfrontime do të dalë jashtë kontrollit derisa përçarja aktuale, e cila filloi në administratën e mëparshme amerikane, të ndalet dhe të kthehet".

Bota do të ishte mirënjohëse nëse marrëdhëniet SHBA-Kinë mund të ktheheshin në një drejtim më pozitiv dhe koherent, tha ai.

Duke folur në pritje, Jacob Lew, kryetar i komitetit, tha se të gjithë supozojnë se SHBA dhe Kina do të shmangin konfliktin.

"Kjo nuk mund të supozohet. Ju duhet ta bëni atë një plan për të shmangur konfliktin dhe duhet të keni një plan se si të bëni biznes së bashku, duhet të flisni dhe të njiheni me njëri-tjetrin," tha Lew, i cili ka  shërbyer si sekretar i thesarit i SHBA nga viti 2013 deri në 2017.