Demonstruesit në qytetet amerikane kërkojnë të drejtat e abortit
2022-10-10 10:53:42

Te drejtat e abortit (Foto Cgtn)

Organizatorët e Marshit të Grave mbajtën qindra demonstrata në të gjithë Shtetet e Bashkuara, për të kërkuar të drejtat e abortit, njofton “Xinhua”.

Qindra aktivistë pro abortit zbritën në “Folger Park” në juglindje të Uashingtonit D.C. përpara se të marshonin në “Capitol Hill”.

“Ne nuk do të kthehemi, nuk do të kthehemi”,- dëgjoheshin duke brohoritur pjesëmarrësit e Marshit të Grave, ndërsa një grup i vogël kundër demonstruesve u shfaq aty pranë për të përhapur mesazhet e tyre.

Mitingje që bënin thirrje për të drejtat e abortit u mbajtën gjithashtu në Nju Jork, Charlotte, Phoenix, Seattle, Milwaukee dhe qytete të tjera.

Gjykata e Lartë e SHBA-së rrëzoi “Roe kundër Wade” në fund të qershorit, gjë që eliminoi mbrojtjen kushtetuese të të drejtave të abortit për gratë.

Në 100 ditët që nga ndryshimi i vendimit të vitit 1973, 66 klinika në Shtetet e Bashkuara ndaluan ofrimin e abortit, sipas një analize të publikuar nga Instituti “Guttmacher”, një institut kërkimor për të drejtat e abortit, duke shtuar se gati 22 milionë, ose 29 për qind, gra të moshës riprodhuese jetojnë në një gjendje ku aborti është i ndaluar ose i kufizuar në periudhën gjashtë javore.

Aborti ka qenë një nga çështjet më përçarëse në Shtetet e Bashkuara dhe pritet të jetë një çështje kryesore për votuesit amerikanë në zgjedhjet afatmesme në nëntor. (Fatosi)