Kryeministrja serbe: Hapja e nivelit të lartë të Kinës ofron mundësi zhvillimi për të gjitha vendet në botë
2022-10-09 16:58:28

foto: VCG

foto: VCG

Kryeministrja e Serbisë Ana Brnabić tha në një intervistë ekskluzive për CMG-in se nën udhëheqjen e Partisë Komuniste, Kina ka promovuar me vendosmëri hapjen e nivelit të lartë, duke sjellë mundësi zhvillimi për të gjitha vendet në botë. Serbia mezi pret të mësojë për vendosjen e re të Kinës dhe planet për zhvillimin e ardhshëm nga Kongresi i ardhshëm i 20-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës.

Ajo tha se "Kongresi i 20-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës nuk është vetëm një nga ngjarjet më të rëndësishme në jetën politike të Kinës, por gjithashtu me rëndësi të madhe edhe për ne në Serbi. Kina është një nga partnerët e rëndësishëm strategjikë të Serbisë, i dyti në marrëdhëniet tregtare me Serbisë. Gjatë dekadës së fundit, bashkëpunimi midis Serbisë dhe Kinës në fusha të ndryshme ka pësuar ndryshime të jashtëzakonshme dhe ka arritur zhvillim të madh. Bashkëpunimi Kinë-Serbi i ka sjellë shumë dobi Serbisë dhe popullit të saj. "Unë mezi pres të dëgjoj nga Kina, një nga fuqitë më të rëndësishme në botë, në Kongresin e 20-të Kombëtar të Partisë Komuniste të Kinës, për planet e saj mbi zhvillimin e ardhshëm.", shtoi kryeministrja.

Ana Brnabić beson se Kina ka qenë gjithmonë një nga avokatët dhe liderët më aktivë në botë për sa i përket hapjes dhe tregtisë së ndershme. Nën udhëheqjen e Partisë Komuniste, Kina ka promovuar gjithmonë hapjen e nivelit të lartë, duke ndarë dividentët e zhvillimit me botën përmes përparimit të saj dhe duke ndihmuar shumë vende të arrijnë zhvillim ekonomik dhe social. Serbia ka marrë përfitime të prekshme nga bashkëpunimi reciprok i dobishëm me Kinën.

Aktualisht bota po përballet me ndryshime më të mëdha në një shekull dhe tema e epokës së paqes dhe zhvillimit po përballet gjithashtu me sfida të rënda. Brnabić beson se në një sfond të tillë, vendet duhet të reflektojmë me qetësi për disa çështje, ato duhet të jenë më të bashkuar se kurrë më parë dhe të bëjnë më shumë përpjekje për të ruajtur parimet bazë të së drejtës ndërkombëtare dhe rolin udhëheqës të Kombeve të Bashkuara në çështjet ndërkombëtare.