“SABIC” përshtatet me objektivat “green” të Kinës
2022-10-05 14:06:42

Si motori kryesor i kërkesës globale për kimikate industriale, tranzicioni i energjisë së gjelbër të Kinës pritet të ofrojë mundësi masive për korporatat e mëdha kimike si “SABIC” dhe kompania saudite zotohet të lehtësojë më tej tranzicionin e Kinës drejt zhvillimit të qëndrueshëm përmes një strategjie të drejtuar nga inovacioni, tha një ekzekutiv i lartë i kompanisë.

 “SABIC” do të vazhdojë të investojë në inovacionin dhe zhvillimin teknologjik në Kinë, një treg strategjik kyç për kompaninë, siç kemi bërë gjatë gati katër dekadave të fundit”,- tha Bob Maughon, shefi i teknologjisë dhe qëndrueshmërisë së “SABIC”, gjatë një interviste ekskluzive me “China Daily”.

nga VCG

nga VCG

Sipas tij, “SABIC” do të vazhdojë të mbështesë Kinën në realizimin e objektivave të saj të pikut të karbonit dhe neutralitetit të karbonit me materiale më të lehta, më të qëndrueshme, afatgjatë dhe të riciklueshme në komunikimet 5G, automjetet elektrike, paketimin dhe prodhimin e energjisë fotovoltaike në vitet në vijim.

Maughon tha se “SABIC” ka rritur në mënyrë aktive përdorimin e energjisë së rinovueshme në Kinë dhe globalisht, e cila është një pjesë kyçe e udhërrëfyesit global të kompanisë për neutralitetin e karbonit. Kompania po eksploron gjithashtu mundësi për sa i përket opsioneve teknologjike për aplikacionet e kapjes, përdorimit dhe ruajtjes së karbonit (CCUS) në vend.

Zhvillimet në lidhje me hidrogjenin janë domethënëse për Kinën, e cila është prodhuesi më i madh i hidrogjenit në botë. Ambicia e Kinës për të arritur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060 kërkon gjithashtu uljen e intensitetit të karbonit të metodave të saj të prodhimit të hidrogjenit nga gri konvencionale në blu dhe jeshile me pak karbon, tha ai.

Hidrogjeni gri është hidrogjeni i prodhuar duke përdorur lëndë djegëse fosile, ndërsa hidrogjeni jeshil është gaz hidrogjeni që prodhohet duke përdorur energji të rinovueshme. Hidrogjeni blu ndodh kur gazi natyror ndahet në hidrogjen dhe dyoksid karboni, me CO2-shin të kapur dhe që më pas ruhet.

Aktualisht, “SABIC” po bashkëpunon me Federatën e Kinës për Naftën dhe Industrinë Kimike në studimet për kapjen, përdorimin dhe ruajtjen e karbonit, për të kërkuar më shumë opsione teknologjike për aplikimet CCUS në Kinë. Kompania po bisedon gjithashtu me partnerët lokalë për të identifikuar teknologjitë e reja CCUS dhe për të eksploruar mundësitë e mundshme së bashku, tha ai.

Luo Zuoxian, kreu i inteligjencës dhe kërkimit në Institutin e Kërkimit të Ekonomisë dhe Zhvillimit “Sinopec”, deklaroi se angazhimi i “SABIC” konfirmon potencialin masiv të Kinës në sektorin e kapjes, përdorimit dhe ruajtjes së karbonit, i cili gjithashtu ka tërhequr më shumë lojtarë ndërkombëtarë vitet e fundit.

Për kompanitë petrokimike, kapja, përdorimi dhe ruajtja e karbonit, që ofron një mënyrë për të reduktuar emetimet nga sektorët që janë të vështirë për t'u dekarbonizuar, jo vetëm që do të ndihmojë në zgjerimin e biznesit të tyre, por gjithashtu do t'i lejojë ato të bëhen të qëndrueshme në afat të gjatë, tha Luo.

Sipas një raporti nga “Shell Plc”, që Kina të arrijë neutralitetin e karbonit deri në vitin 2060, më shumë se 1.3 gigaton dyoksid karboni në vit do të duhet të kapen dhe të ruhen përgjithmonë deri atëherë, që do të thotë se kapaciteti CCUS do të duhet të rritet më shumë se 400 herë në katër dekadat e ardhshme.

Kina, me rreth 2400 gigaton kapacitet depozitues të dyoksidit të karbonit, ka potencial të konsiderueshëm gjeologjik për ruajtjen e karbonit, e dyta vetëm pas Shteteve të Bashkuara.

Aktualisht ka më shumë se 40 projekte pilot CCUS me një kapacitet total prej 3 milionë tonë metrikë. Shumë nga këto projekte janë zhvillime të vogla të lidhura me rikuperimin e zgjeruar të naftës që do të duhet të rritet ndjeshëm gjatë katër dekadave të ardhshme, thuhet në raport.

“Hapja e nivelit të lartë të Kinës, duke përfshirë përmirësimin e mjedisit të biznesit dhe zgjerimin e aksesit në treg, ka ofruar mundësi masive për kompanitë shumëkombëshe si SABIC në Kinë.

Synimi i Kinës për të mirëpritur më shumë investime të huaja është veçanërisht tërheqës për kompanitë globale si “SABIC” dhe ne presim më shumë bashkëpunim akademik me partnerët vendas”, theksoi Maughon.