Kina kërkon zgjidhjen e krizës së Ukrainës përmes negociatave diplomatike
2022-10-03 11:44:10

Zhang Jun (Foto: VCG)

Kina u bëri thirrje të gjitha palëve që të lënë hapësirë për negociata diplomatike në përpjekjet për të zgjidhur krizën në Ukrainë, shkruan “CGTN”.

“Kina u bën thirrje të gjitha palëve të interesuara të ushtrojnë përmbajtje nga veprimet që përkeqësojnë tensionet dhe të lënë hapësirë për zgjidhje përmes negociatave diplomatike”,- tha Zhang Jun, përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në Kombet e Bashkuara, në shpjegimin e tij për votën e Kinës për projekt-rezolutën për Ukrainën në Këshillin e Sigurimit.

Projekt-rezoluta, e paraqitur nga Shqipëria dhe Shtetet e Bashkuara, nuk u miratua në Këshillin e Sigurimit pasi u vu veto nga Rusia, Kina, India, Brazili dhe Gaboni.

“Qëndrimi i Kinës për çështjen e Ukrainës është konsistent dhe i qartë. Sovraniteti dhe integriteti territorial i të gjitha vendeve duhet të ruhen, qëllimet dhe parimet e Kartës së OKB-së duhet të respektohen, shqetësimet legjitime të sigurisë të të gjitha palëve duhet të merren seriozisht dhe të gjithë aktorët që kontribuojnë në zgjidhjen paqësore të krizës duhet të mbështeten”,- tha Zhang.

Ai theksoi se Kina beson se prioriteti i ngutshëm është të bëjë çdo përpjekje për mos të përshkallëzuar situatën dhe të udhëzojë palët për të rifilluar negociatat diplomatike sa më shpejt të jetë e mundur për të hapur derën për një zgjidhje politike me shqetësime legjitime të sjella në negociata dhe opsionet e mundshme. në tryezë, në përpjekje për të arritur një armëpushim të hershëm.

Zhang tha se kriza aktuale në Ukrainë është rezultat i akumulimit dhe ndërveprimit të problemeve dhe tensioneve të ndryshme për një periudhë të gjatë kohore.

Ambasadori Zhang tha se Kina ka qëndruar gjithmonë në anën e paqes dhe do të vazhdojë të luajë një rol konstruktiv në zbutjen e situatës dhe zgjidhjen e krizës. (Fatosi)