Ekspertët: Ngrohja e Tokës sjell zgjerim të territorit të termiteve
2022-09-28 15:39:18

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Sipas një studimi të ri të publikuar të martën, ndryshimet klimaterike mund të çojnë në përhapjen e mëtejshme të termiteve që prodhojnë gaz serrë në mbarë globin.

Një studim global i kryer së bashku nga universitetet e Zelandës së Re dhe Australisë është publikuar në botimin “Science” dhe zbuloi se njerëzit mund të kenë nënvlerësuar mënyrën se si termitet kontribuojnë dhe mund të përhapen për shkak të ndryshimeve klimaterike.

Termitet janë kritike në ekosistemet natyrore, veçanërisht në tropikët, sepse ato ndihmojnë në riciklimin e drurit të vdekur nga pemët, sipas studimit, përcjell “Xinhua”.

Studimi tregoi se termitet janë shumë të ndjeshme ndaj temperaturës, kështu që ndërsa bota nxehet përmes ndryshimeve klimaterike, roli i insekteve në prishjen e drurit ka të ngjarë të zgjerohet përtej tropikëve.

Termitet prodhojnë metan në zorrët e tyre dhe lëshojnë dyoksid karboni kur thyejnë drurin, gjë që kontribuon në ngrohjen globale, sipas ekologëve. Studiuesit studiuan vendet në të gjithë globin ku bakteret dhe kërpudhat (mikrobet) dhe termitet konsumojnë dru të kalbur. Ata hetuan gjithashtu se si temperatura dhe reshjet mund të ndikojnë në prishjen e drurit duke përdorur të njëjtën strukturë eksperimentale në më shumë se 130 vende në një shumëllojshmëri habitatesh në gjashtë kontinente.

Rezultatet e tyre sugjerojnë se zonat me aktivitet të lartë të termiteve do të zgjerohen me ngrohjen e tokës.  (Elona)