Ministri i Jashtëm kinez Wang Yi mbajti fjalën në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së
2022-09-25 15:20:00

Këshilltari i Shtetit dhe ministri i Jashtëm kinez Wang Yi mbajti fjalën në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara në Nju Jork të shtunën.

Wang Yi tha se kjo është një epokë plot sfida. Bota ka hyrë në një periudhë të re turbulencash dhe ndryshimesh. Kjo është gjithashtu një kohë shprese. Multipolarizimi botëror, globalizimi ekonomik, informatizimi social dhe diversifikimi kulturor po zhvillohen në thellësi dhe vendet janë gjithnjë e më shumë të lidhura dhe të ndërvarura. Tema e kohërave për paqe dhe zhvillim nuk ka ndryshuar dhe njerëzit e të gjitha vendeve kanë një dëshirë më të madhe për përparim dhe bashkëpunim.

Për mënyrën se si do t'i përgjigjemi kërkesave të kohës, të kuptojmë prirjen historike dhe ndërtojmë bashkërisht një komunitet me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin, Wang Yi tha se Kina ka gjashtë propozimet e mëposhtme të qëndrueshme dhe të qarta:

1. Paqja, jo konflikti. Ne duhet të këmbëngulim në zgjidhjen e mosmarrëveshjeve me mjete paqësore dhe përmes dialogut e konsultimit.

2. Për të zhvilluar, për t'i dhënë fund varfërisë. Ne duhet të insistojmë që zhvillimi të vendoset në qendër të agjendës ndërkombëtare, të lëmë më shumë arritje zhvillimore për të përfituar çdo vend dhe çdo individ.

3. Hapja, jo mbyllja. Ne duhet të mbrojmë hapjen dhe gjithëpërfshirjen, të mbështesim sistemin e tregtisë shumëpalëshe me Organizatën Botërore të Tregtisë në thelb dhe të promovojmë ndërtimin e një ekonomie të hapur botërore.

4. Bashkëpunimi, jo konfrontimi. Është e nevojshme të zëvendësohet konflikti me dialogun, shtrëngimi me negocimin, të zgjedhësh rezultate të favorshme, t'i rezistojmë së bashku politikës grupore dhe të kundërshtojmë konfrontimin e kampit.

5. Uniteti, jo përçarja. Ne duhet të braktisim linjat ideologjike dhe të bashkohemi për të promovuar paqen dhe zhvillimin botëror.

6. Drejtësia, jo ngacmimi. Ne duhet të mbrojmë dhe praktikojmë në mënyrë aktive multilateralizmin e vërtetë, të promovojmë barazinë e të drejtave, rregullave dhe mundësive për të gjitha vendet dhe të ndërtojmë një lloj të ri të marrëdhënieve ndërkombëtare që paraqesin respekt të ndërsjellë dhe bashkëpunim të favorshëm.