Pakistani, thirrje për marrjen e përgjegjësive për ndryshimet klimatike
2022-09-02 10:38:10

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Të paktën 1200 njerëz kanë vdekur në Pakistan nga përmbytjet që kanë përfshirë vendin. 33 milionë njerëz ose 15 për qind e popullsisë janë prekur nga përmbytjet. Në një intervistë për “China Daily”, ambasadori i Pakistanit  në Kombet e Bashkuara, Munir Akram, thotë se vendi i tij dhe të tjera vende në zhvillim janë emetuesit më të vegjël të karbonit, por ndërkohë janë viktimat më të mëdha të ndryshimeve klimatike. Ndërsa vlerëson ndihmën e Kinës, Akram u bën  thirrje vendeve të zhvilluara që të marrin përgjegjësinë për ndryshimet klimatike.

Me Pakistanin të shkatërruar nga përmbytjet e paprecedenta, ambasadori i vendit në Kombet e Bashkuara u ka bërë thirrje vendeve të zhvilluara që të marrin përgjegjësinë për ndryshimet klimatike.

Por Munir Akram shprehu optimizëm se Iniciativa e Zhvillimit Global e propozuar nga Kina, ose GDI, do të luajë një rol të rëndësishëm në kundërshtimin e efekteve të një planeti në ngrohje, së bashku me lehtësimin e mungesave në furnizimet globale të ushqimit.

"Vendet si Pakistani janë emetuesit më të vegjël të karbonit. Ne nuk kemi kontribuar pothuajse fare në ngrohjen globale. Por ne jemi viktima e pestë më e madhe e ndryshimeve klimatike",- tha Akram, përfaqësuesi i përhershëm i Pakistanit në OKB, në një intervistë ekskluzive për “China Daily”.

"Dhe thatësirat, përmbytjet, shkrirja e akullnajave ... të gjitha këto janë faktorë që kontribuojnë në fatkeqësinë me të cilën po përballemi sot në Pakistan në formën e përmbytjeve".

Përmbytjet e shkaktuara nga ndryshimet klimatike, shirat e musonit dhe shkrirja e akullnajave kanë vrarë të paktën 1200 njerëz në Pakistan dhe ky numër pritet të rritet më tej pasi shumë komunitete në rajonet malore veriore kanë mbetur të izoluar nga përmbytja e rrugëve dhe urave.

Sipas agjencisë së menaxhimit të fatkeqësive të vendit, 33 milionë njerëz ose 15 për qind e popullsisë janë prekur nga përmbytjet. Ministrja e Klimës në vend, Sherry Rehman, tha se një e treta e vendit është nën ujë.

Akram tha se komuniteti ndërkombëtar ka nevojë për një strategji për përshtatje për t'u mundësuar vendeve në zhvillim të përballen me këto lloj fatkeqësish dhe për të frenuar ndikimin e përmbytjeve dhe thatësirës në këto vende. "Ne kemi nevojë për projekte të mëdha për përshtatje",- tha Akram.

Vendet në zhvillim po kërkojnë një lehtësi për t'i kompensuar ato për humbjet dhe dëmet, tha Akram, i cili është gjithashtu kryetar i Grupit 77 dhe Kinës. G77 është një grup me 134 vende në zhvillim në OKB, me emrin e marrë nga numri i anëtarëve themelues.

"Vendet industriale kanë kontribuar në ngrohjen globale në 200 vitet e fundit. Dhe janë në vendet në zhvillim, kryesisht si Pakistani, ato që janë viktima",- tha Akram.

“Prandaj për dëme të tilla, duhet të ketë një mekanizëm për të kompensuar ato vende për ndikimet me të cilat po përballen, për shkak të politikave historike të vendeve të industrializuara që kontribuuan në ngrohjen globale”.

Akram tha se vendet në zhvillim po presin me padurim Konferencën e 27-të të OKB-së për Ndryshimet Klimatike, ose COP 27, në Egjipt në nëntor. COP-të janë konferenca vjetore që mbahen nën kuadrin e OKB-së për të vlerësuar progresin në trajtimin e ndryshimeve klimatike. "Ne do të bëjmë presion për të drejtat e vendeve në zhvillim për trajtim të barabartë, ose në drejtim të mbështetjes për përshtatjen, si dhe kompensimin për humbjet dhe dëmet",- tha ai.

“Miku i ngushtë”

"Jam shumë, shumë i lumtur, në veçanti, me përgjigjen që morëm para së gjithash nga Kina, që është “miku ynë i ngushtë”. Dhe kjo ka qenë një përgjigje bujare. Presim me padurim mbështetje të mëtejshme nga Kina", - tha ai.

Një deklaratë e lëshuar nga Ministria e Jashtme e Kinës njoftoi se Pekini do të sigurojë furnizime emergjente humanitare për Pakistanin, duke përfshirë 25,000 tenda dhe furnizime të tjera.

Shoqëria e Kryqit të Kuq të Kinës do të ofrojë 300,000 dollarë ndihmë urgjente në para për Shoqërinë e Gjysmëhënës së Kuqe të Pakistanit, thuhet në deklaratë.

Nga kriza ushqimore që kërcënon vendet, përfshirë Pakistanin, Akram tha se një mësim që Pakistani mund të mësojë nga Kina është eliminimi i varfërisë dhe urisë dhe ky duhet të jetë gjithashtu një prioritet zhvillimi për Pakistanin.

"Ne kemi nevojë për mbështetje të madhe për fermerët e vegjël. Ne kemi nevojë për teknologjinë e transportit. Ne kemi nevojë për mekanizma financimi që kreditojnë fermerët. Ne kemi nevojë për rrugë nga ferma në treg për të qenë në gjendje të nxjerrim të korrat në treg. Ne kemi nevojë për çmime të drejta. Ne kemi nevojë për arsim më të mirë. Ne kemi nevojë për teknologji të avancuara, të cilat janë të aplikueshme për të rritur kultura më të mira, rendimente më të mira dhe për të gjetur bazën për sigurinë ushqimore", - tha Akram. "Pra, ne mund të mësojmë shumë nga ajo që ka bërë Kina".

Ai beson se Iniciativa e Zhvillimit Global do të japë një kontribut të madh në adresimin e këtyre nevojave dhe shpreson se modeli mund të imitohet nga vendet në zhvillim.

Nisma ka për qëllim mbështetjen e zhvillimit të vendeve në zhvillim, promovimin e rimëkëmbjes ekonomike globale dhe forcimin e bashkëpunimit ndërkombëtar për zhvillimin.

“Dhe pastaj, sigurisht, vetë Kina po investon, po kontribuon dhe po krijon infrastrukturë bujqësore, mbështetje për fermerët dhe mbështetje për vazhdimin e të korrave që i nevojiten botës”, - tha Akram. Ai tha se këto janë mjete konkrete, përmes të cilave Iniciativa e Zhvillimit Global do të sigurojë kornizën për të mbështetur kombet.