Shefi i OKB-së paralajmëron për një situatë të rrezikshme në lidhje me centralin bërthamor në Ukrainë
2022-08-26 10:39:11

Foto: VCG

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres paralajmëroi të mërkurën për situatën e rrezikshme në dhe rreth termocentralit bërthamor Zaporizhzhia në Ukrainën jugore, njofton Xinhua.

"Unë mbetem shumë i shqetësuar për situatën në dhe rreth termocentralit më të madh bërthamor të Evropës në Zaporizhzhia. Dritat paralajmëruese po ndezin," i tha ai Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

"Çdo veprim që mund të rrezikojë integritetin fizik, sigurinë ose sigurinë e centralit bërthamor është thjesht i papranueshëm. Çdo përshkallëzim i mëtejshëm i situatës mund të çojë në vetëshkatërrim," tha Guterres.

Siguria e uzinës duhet të sigurohet dhe uzina duhet të rikthehet si një infrastrukturë thjesht civile, tha ai.

Në konferencën e saj në Këshillin e Sigurimit të martën, nënsekretarja e përgjithshme e OKB-së për çështjet politike dhe të ndërtimit të paqes, Rosemary DiCarlo tha se Zaporizhzhia vazhdon të operohet nga personeli teknik ukrainas, por ka qenë nën kontrollin e forcave ushtarake ruse që nga fillimi i marsit. Në fillim të gushtit, filluan të dalin raporte shqetësuese për një përshkallëzim të granatimeve rreth uzinës.

Guterres shprehu shpresën se Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) mund të dërgojë një mision në Zaporizhzhia sa më shpejt të jetë e mundur.

"Në kontakt të ngushtë me IAEA, Sekretariati i OKB-së ka vlerësuar se ne kemi në Ukrainë kapacitetin logjistik dhe të sigurisë për të mbështetur çdo mision të IAEA në termocentralin bërthamor Zaporizhzhia nga Kievi, me kusht që Rusia dhe Ukraina të bien dakord," tha ai.

Puna po vazhdon gjithashtu për vendosjen e misionit faktmbledhës të OKB-së të themeluar së fundmi për të shqyrtuar sulmin e 29 korrikut në një burg në Olenivka në rajonin Donetsk të Ukrainës që thuhet se vrau dhjetëra të burgosur lufte, tha Guterres.

Ky mision duhet të jetë në gjendje të kryejë lirisht punën e tij dhe të gjejë faktet. Është e domosdoshme që misioni të ketë qasje të sigurt, të sigurt dhe të papenguar në të gjitha vendet dhe personat përkatës dhe në të gjitha provat relevante pa asnjë kufizim, pengesë apo ndërhyrje, tha ai.

Ukraina dhe Rusia akuzuan njëra-tjetrën për kryerjen e sulmit fatal në burg.

Guterres informoi gjithashtu Këshillin e Sigurimit për vizitën e tij të fundit në Ukrainë.

Vizita ishte një mundësi e rëndësishme për të ndjekur marrëveshjen historike për eksportin e grurit të Ukrainës nëpërmjet Detit të Zi, tha ai. "Unë mund t'i raportoj këshillit se Iniciativa për drithërat e Detit të Zi, e nënshkruar në Stamboll në korrik, po përparon mirë."

Guterres theksoi rëndësinë e aksesit të papenguar në tregjet globale të ushqimit dhe plehrave ruse, si pjesë e marrëveshjes së paketës së Stambollit, duke shtuar se është kritike që të gjitha qeveritë dhe sektori privat të bashkëpunojnë për t'i sjellë ato në treg.

"Marrja e më shumë ushqimeve dhe plehrave nga Ukraina dhe Rusia me kosto të arsyeshme është jetike për të qetësuar më tej tregjet e mallrave dhe çmime më të ulëta për konsumatorët," tha ai.(Fatosi)