Thatësira e madhe çon në gjetjen e fundit të gjurmëve të dinosaurëve në Teksasin e SHBA
2022-08-26 11:19:43

Foto: VCG

Thatësira e madhe ka ekspozuar gjurmët e dinosaurëve nga rreth 113 milionë vjet më parë në shtetin jugor qendror të Teksasit, tha Departamenti i Parqeve dhe Kafshëve të Egra të Teksasit, njofton Xinhua.

Gjurmët, të fshehura më parë nën lumin Paluxy në Parkun Shtetëror të Luginës dhe të zbuluara këtë muaj, i përkasin Acrocanthosaurus, të cilët janë theropodë, ose dinosaurët dykëmbësh me tre gishtërinj dhe kthetra në secilën gjymtyrë, tha departamenti në një deklaratë.

Dinozauri do të kishte qenë 15 metra i gjatë dhe do të peshonte afërsisht shtatë tonë si i rritur.

 “Për shkak të kushteve të thatësirës së tepërt verën e kaluar, lumi u tha plotësisht në shumicën e lokacioneve, duke lejuar që të zbuloheshin më shumë gjurmë këtu në park”, thuhet në deklaratë.

“Në kushte normale të lumenjve, këto gjurmë të reja janë nën ujë dhe zakonisht mbushen me sedimente, duke i bërë ato të groposura dhe jo aq të dukshme”, tha ai.

Nuk është e qartë se sa gjurmë të reja janë gjetur dhe me reshje shiu në parashikimet e ardhshme, parashikohet që gjurmët e zbuluara gjatë thatësirës së shpejti të varrosen sërish.

Të dhënat nga U.S. Drought Monitor tregojnë se County Somervell, qarku shtëpia e Parkut Shtetëror të Luginës së Dinosaurëve në Teksasin verior, po vuan nga një thatësirë "e jashtëzakonshme".(Fatosi)